HRVATSKI MEDIJI: Tompson više ne može da kliče Za dom spremni, evo kako će to uticati na njegove obožavatelje
Foto: Reuters

REGULIŠE SE UPOTREBA SIMBOLA I POZDRAVA

HRVATSKI MEDIJI: Tompson više ne može da kliče Za dom spremni, evo kako će to uticati na njegove obožavatelje

Hrvatska -

Zaključke i preporuke hrvatske vladine Komisije za suočavanje s prošlošću svako tumači na svoj način, a prema "Jutarnjem listu" pevač Marko Perković Tomson, koji inače favorizuje ustaštvo na svojim nastupima, više neće moći da diže desnicu i kliče "Za dom spremni".

Komisija za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima je svoj jednogodišnji rad sažela na 33 stranice preporuka koje je u sredu, posle godinu dana rada na tome, dostavila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Konstatovano je da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" protivan hrvatskom Ustavu, ali "dopustiv u izuzetnim situacijama".

Prema tumačenju "Jutarnjeg lista", preporuke Komisije ne obavezuju vladu formalno, ali obavezuju politički, a to, kako se navodi, znači da vlada neće izlaziti izvan okvira koji su joj preporučeni.

Ukoliko se budu sledile preporuke Komisije, neće biti potrebno da vlada donosi poseban zakon kojim bi bila regulisana upotreba simbola o pozdrava fašističkih I komunističkih režima.

foto: Profimedia

U odnosu na aktuelne zakonske regulative, kako se navodi, neće biti bitnih izmena.

Može se, međutim, očekivati da bi se aktuelne odredbe krivičnog zakona koje zabranjuju govor mržnje dopunile tekstom koji bi pod širenje mržnje podveo upotrebu ustaškog 'U', pozdrava 'Za dom spremni', 'Za dom i poglavnika', četničku kokardu, znak svastike, rimski pozdrav, 'Zig hajl". Znak crvene zvezde petokrake, srp i čekić ili pozdravi i žigovi 'Smrt fašizmu - sloboda narodu' i drugi nisu sporni i u slobodnoj su upotrebi.

foto: Foto: Beta/Dario Grzelj

Ali, dodaje se, zabranjeno je širenje mržnje i netolerancije koje bi u osnovi imalo pozivanje na komunizam.

Izuzeci od zabrane odnose se na ustaški poklič "za dom spremni" i to, kako se navodi, zato što se "deo hrvatskih jedinica pod tim pozdravom borio u domovinskom ratu".

Nekažnjeno taj poklič bi se, kako je predviđeno, mogao koristiti ako su pojedine vojne formacije taj pozdrav koristile kao "službenu oznaku" na svojim zastavama i grbovima u period od 1991. do 1995.

Ipak, dopuštanje javne upotrebe tog pozdrava moralo bi biti striktno vezano uz događaje na kojima se, na javnim mestima, odaje "poštovanje veteranima koji su poginuli za Hrvatsku boreći se pod tim insignijama".

foto: Shutterstock

Pa tako, prema tumačenju, pevač Marko Perković Tompson ni slučajno ne bi smeo da koristi poklič "za dom spremni".

"Ako bi to učinio, bilo bi nedvosmisleno da se ogrešio o zakon i da je počinio delo širenja mržnje. Koncert nije mesto na kojem se odaje poštovanje veteranima, niti se na bilo koji način može vezati za mesto stradanja hrvatskih veterana", konstatuje list.

Ako bi se propisala striktna zabrana upotrebe fašističkih simbola, oni koji bi ih ipak nosili, morali bi biti sankcionisani. Kaznu ne mogu izbeći ni oni koji koriste zastave, kape I druga obeležja sa ustaškim simbolima, na primer, na obeležavanju stradanja u Blajburgu.

A pitanje svih pitanja da li bi posle svega sporna spomen ploča HOS-a, na kojoj se nalazi grb sa isklesanim ustaškim pokličem "za dom spremni", mogla da bide vraćena u Jasenovac, Jutarnji tumači na način da je ovo jedna od "situacija koja bi sigurno izazvala dileme u praktičnoj primeni zakona".

"S jedne strane bi bila podložna izuzetku koje predlaže Komisija jer su u Jasenovcu pod spornim grbom i ustaškim pokličem stradali hrvatski veterani, ali bi istovremeno bila nedopustiva jer je Jasenovac mesto holokausta i ustaški pozdrav tamo znači provokaciju i širenje netolerancije", navodi list.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track