(VIDEO) HRVAT POSTAO HEROJ U AUSTRALIJI: Hrabro uleteo u zapaljeno skladište i pre nego što su vatrogasci stigli!
Foto: Facebook/Printscreen

DOSTA IM POMOGAO

(VIDEO) HRVAT POSTAO HEROJ U AUSTRALIJI: Hrabro uleteo u zapaljeno skladište i pre nego što su vatrogasci stigli!

Hrvatska -

Zoran Blagaič, Australijanac hrvatskog porekla, postao je u toj zemlji nacionalni heroj kada je hrabro uleteo u zapaljeno skladište u Inglvudu i sprečio da se vatra proširi na obližnje stambene zgrade.

To mu je sve pošlo za rukom pre nego što su vatrogasci uopšte došli.

Oko 9 sati uveče skladište trgovačkog lanca Banings je odjednom planulo. Blagaič je u to vreme bio s devojkom kad je čuo da neko viče 'požar'.

"Moj prirodni instinkt bio je da odem i pomognem pa sam počeo da preskačem preko ograda, a ljudi su vikali iz svojih dvorišta. Već u sledećem trenutku, bio sam na drugom kraju s vatrogasnim crevom, dok su stvari eksplodirale s druge strane ograde", rekao je.

"Vrućina je bila intenzivna, gvožđe je gorelo pravo ispred mene, stvari su eksplodirale. Bilo je opasno, ali jednostavno sam ušao, na australijski način", rekao je 36-godišnji muškarac.

"Burad je eksplodirala tri metra od nas i geleri i krhotine su pogađale prozore i razbijale ih iznad nas", dodao je. Budući da Banings, prodavnica za dom, vrt i radionicu, drži velik raspon hemikalija, boje, građevinskog materijala i raznih potencijalno otrovnih i opasnih tečnosti, dim koji je dopirao iz zapaljenog skladišta bio je otrovan, a australijsko ministarstvo za požare i vanredne situacije izdalo je upozorenje za Inglvud i susedne gradove poput Bedforda i naložilo stanovnicima da ostanu u kućama.

Eksplozije su mogle da se čuju i sat vremena posle izbijanja požara, a skladište se na kraju srušilo. Srećom, niko nije stradao. Lokalni stanovnik Fred Monastra rekao je kako je plamen išao do 25 metara visine na svom vrhuncu, dok su vatrogasci spasavali obližnje zgrade. Međutim, u tome verovatno ne bi uspeli da mladi Australijanac nije prvi intervenisao.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja