SKANDAL NA HRT: Vukić tvrdio da su Jevreji u Jasenovcu ČUVANI od deportacija, a da su deca u logoru UČILA ZANAT! (VIDEO, UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)
Foto: Printscreen HRT, Printscreen YouTube, Profimedia, Wikipedia

Gostovanje filoustaškog revizioniste

SKANDAL NA HRT: Vukić tvrdio da su Jevreji u Jasenovcu ČUVANI od deportacija, a da su deca u logoru UČILA ZANAT! (VIDEO, UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Hrvatska -

Igor Vukić, koga opisuju kao poznatog filoustaškog revizionistu, a koji je inače i advokat Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, gostovao je u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" na hrvatskoj državnoj televiziji, gde se svim snagama trudio da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima i NDH.

Jedan od glavnih tvrdnji koje Vukić propagira jeste da je Jasenovac bio radni logor, a ne logor smrti, kao i uopšte nije bilo strašno biti u Jasenovcu.

Vukić je u tom tonu napisao knjigu "Radni logor Jasenovac", koju je i promovisao u ovoj emisiji hrvatske nacionalne televizije.

U emisiji je trebalo da gostuje i istoričar Hrvoje Klasić, ali je odbio da dođe kada je čuo da je Vukić drugi gost, a voditelj je dodao da se čudi što je Klasić otkazao jer mu je obećano da će tema biti "samo istraživačko novinarstvo i arhivska građa".

foto: Wikipedia

Vukić, inače potpisan kao ''novinar i istraživač", 13 minuta širio je standardnu revizionističku propagandu, ističući primere ''humanosti'' ustaša, na primer da su neke logoraše pustili u čast rođendana Ante Pavelića. Takođe je "objasnio" da je u ustaškoj vojsci vladala velika disciplina pa je 11 jasenovačkih stražara streljano jer su uhvaćeni kako potkradaju logoraše.

foto: Wikipedia

Čak je rekao da je logorašima rečeno da će za beg jednoga biti ''streljano deset njegovih prijatelja'' iz logora, čime je insinuirao da su zapravo logoraši koji su pokušali da beže krivi za pokolj koji su nad njima vršile ustaše. Pritom je osporavao i znatno umanjio broj ubijenih u Jasenovcu.

Vrhunac je njegova izjava da je "jedna od najodvratnijih laži da je bilo dece u logoru'' - iako postoje i fotografije i brojna svedočenja o držanju i ubijanju dece u Jasenovcu! Vukić je čak ispričao kako je razgovarao s čovekom koji je kao dečak bio zatočen u Jasenovcu, ali je tamo "išao u školu, učio zanat automehaničara", kao i da je "u logoru postojala škola za dečake od 11 do 14 godina".

foto: Profimedia

Ovo je za Vukića zanatska škola za srpsku decu

Ispričao je da je Jasenovac bio "mesto internacije za protivnike NDH, koji su učinili nešto protiv te države" i "mesto internacije jedne grupe Jevreja", pa je ocenio da su ti Jevreji tako spaseni od deportacije u nacističke logore.

Ludilu tu nije bio kraj, pa je nastavio da priča kako su "zarobljeni partizani sa sobom u logor doneli tifus", pa je jedan zarobljeni jevrejski lekar morao da se bori protiv nastale epidemije. Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća pretnja od ustaških koljača, pa je dodao kako je od tifusa - kojim su ga zarazili partizani - umro i logorski sveštenik Zvonimir Brekalo.

Vukić je tako pet minuta bez prestanka govorio, a voditeljka je dodala da je "pravo zadovoljstvo slušati ovaj žar" kojim brani NDH.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen HRT, Wikipedia, Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja