KOLINDA ŽELJNO IŠČEKUJE PUTINA: Korist od posete imaće ne samo Rusija i Hrvatska već i čitava jugoistočna Evropa!
Foto: printscreen yt

datum još nije određen

KOLINDA ŽELJNO IŠČEKUJE PUTINA: Korist od posete imaće ne samo Rusija i Hrvatska već i čitava jugoistočna Evropa!

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se nada da će ruski predsednik Vladimir Putin doći u posetu Hrvatskoj i ocenila da bi ta poseta donela korist čitavoj jugoistočnoj Evropi.

"Željno iščekujemo Putina u Zagrebu, rekla je ona u intervjuu za moskovski Komersant podsetivši da je Putina već pozvala prošle godine tokom boravka u Sočiju a ponovila ove u Moskvi.

"To bi bila prva zvanična poseta ruskog predsednika Hrvatskoj i smatram da je sada pravo vreme za nju",, rekla je Grabar Kitarović.

"Kakav je odnos Hrvata prema Rusima najbolje se moglo vodeti tokom Svetskog prevenstva u Rusiji, kaže hrvatska predsednica, dodajući da bi korist od posete imali ne samo Rusija i Hrvatska već i čitava jugoistočna Evropa.

Konkretan datum posete zavisi od obaveza dvoje predsednika, ali Grabar Kitarović dodaje da je Putinu s tim u vezi rekla da dođe kad god mu to bude odgovaralo.

Kako kaže, Hrvatska je članica NATO i EU, zalaže se za poštovanje međunarodnog prava i poštovanje Minskih sporazuma, ali u isto vreme smatra da je dijalog sa Rusijom neizbežan. Posebno joj je važna uloga Rusije u jugoistočnoj Evropi, to što je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i što podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine.

Rusija je, kako je rekla, velika država i ključna gopuća pitanja u svetu, kao što je na primer Sirija, bez nje se ne mogu rešiti. Ona je dodala da podržava proširenje NATO, naglasivši da taj proceš nije uperen protiv Rusije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreem YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track