DIREKTORA SMENJUJU, A ŠKOLA MORA DA PLATI I NOVČANU KAZNU: Slučaj žigosane devojčice iz Zadra dobio epilog
Foto: Arif Sitnica/Zadarski list

inspekcija odlučila

DIREKTORA SMENJUJU, A ŠKOLA MORA DA PLATI I NOVČANU KAZNU: Slučaj žigosane devojčice iz Zadra dobio epilog

Hrvatska -

Hrvatska prosvetna inspekcija u utorak je izvestila o rezultatima kontrole u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru.

Školskom odboru upućen je predlog za razrešenje direktora Joze Dragića, dok je za dvoje zaposlenih predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu, izjavila je ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak.

Inspekcija je u tu školu došla nakon što je prošle nedelje jedan učenik drugaricu upaljačem žigosao i urezao joj ustaški simbol "U" na ruku.

"Nakon što me je opekao, rekao mi je 'sad imaš tetovažu i možeš da se hvališ da si ustaša",, ispričala je 15-godišnjakinja. Nakon što je progovorila o napadu, pretili su joj i smrću.

Na pitanje zašto je to učinio, učenica kaže kako joj je rekao da da mu je bilo dosadno i da mu je to bila zezancija.

"Prvo nisam smela profesorki da kažem šta se dogodilo jer mi je jedna devojka iz razreda zapretila da će me povrediti i obesiti ako ikome kažem jer se to radi cinkarama. Međutim, kad smo došli na fizičko, tamo sam bila u kratkim rukavima i profesorka je primetila kako imam opekotinu na ruci pa me upitala šta je bilo. Tada sam rekla šta se dogodilo pa nas je sve skupa poslala kod pedagoga koja mi je namazala ruku i nazvala razrednu", ispričala je uplašena učenica.

Policija je za incident saznala iz medija. Sproveli su istragu i 15-godišnjeg napadača prijavili za telesnu povredu.

"Inspekcija je utvrdila i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti", kazala je ministarka Divjak.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Arif Sitnica/Zadarski list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track