GAČIĆA JE PRE 19. GODINA POMILOVAO EJUP GANIĆ, OSUMNJIČEN ZA RATNE ZLOČINE: Institucije su bile upozorene da će monstrum ponovo ubiti, ali niko nije ništa preduzeo
Foto: Printscreen YouTube

DRŽAVA ZAKAZALA

GAČIĆA JE PRE 19. GODINA POMILOVAO EJUP GANIĆ, OSUMNJIČEN ZA RATNE ZLOČINE: Institucije su bile upozorene da će monstrum ponovo ubiti, ali niko nije ništa preduzeo

Bosna i Hercegovina -

Da je Edin Gačić spreman na novo ubistvo, još 2017. godine sve nadležne službe upozorio je Edham Veladžić, direktor Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, u kojem je Gačić jedno vreme bio pritvoren.

Ejup Ganić koji je 2000. godine bio predsednik Federacije BiH, pomilovao je tokom svog mandata bivšeg mudžahedina Edina Gačića.

Podsetimo, 3. februara Gačić je ubio i izmasakrirao Suada Sultanovića u Konjicu. Gačić je već 8 dana u bekstvu.

Nekoliko dana pre nego što je u julu 2017. godine Gačić pušten na slobodu, Veladžić je upozorio sve nadležne institucije kako se ovaj "pacijent" priprema za novo ubistvo koje se na kraju i dogodilo.

Gačić
Gačićfoto: Youtube/Printscreen

Prema dokumentima koje je objavio portal InfoRadar.ba, Veladžić je 2017. godine uputio pismo centrima za socijalni rad Banjaluka i Sanski Most, županijskim policijskim stanicama u Sanskom Mostu i Bihaću i federalnoj Upravi policije, u kojem ih upozorava na mogući crni scenario, navodeći kako osuđenik boluje od poremećaja ličnosti "šizoidno-paranoidnog tipa", i kako je veštak-psihijatar konstatovao "da je reč o (verskom) fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja".

foto: Avaz.ba

Opisujući, dalje, načine na koje je hladnokrvno izvršio dva ubistva, između ostalog i svoje majke tokom slobodnog vikend, Veladžić u pismu apeluje na sve institucije zadužene za Gačića da preduzmu odgovarajuće mere.

Podsećamo, Edin Gačić je bivši pripadnik jedinciee "El mudžahid" Armije RBiH. On je u prošle nedelje u Podorašcu kod Konjica svirepo ubio Suada Sultanića (39), oca troje dece. Posle nekoliko dana, u subotu, ubio je policajca Mahira Begića.

Begić
Begićfoto: Facebook/Printscreen

Više policajaca nego obično može se videti i u Kreševu, gradiću čiju većinu stanovništva čine Hrvati.

"Meni kao građaninu nije jasno kako 850 ljudi pod oružjem, s helikopterima i dronovima u vazduhu, ne može da uđe u trag jednom čoveku. Iz Konjica u Tarčin i Suhodol nije mogao doći preko Bitovinje jer je tamo metar i po snega, već pre će biti da mu neko pomaže i skriva ga. U uslovima ovakve surove zime ne bi preživeo ni dan-dva, a kamoli punih nedelju dana", rekao je Renato Pejak, predsednik opštine.

"Mediji će za ubicu reći kako je psihopata, ali ne i da je bivši pripadnik zloglasne jedinice "El-mudžahid". Niko da pomene da ga je pomilovao Ejup Ganić dok je bio predsednik Federacije", ogorčen je Pejak.

Podsetimo, tužilaštvo BiH je u novembru naredilo ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Јusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Istraga je nastavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjen ratni zločin, s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Kurir.rs/Dnevnik.ba/Jutarnji.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja