Najnovije vesti

BURA U HRVATSKOJ ZBOG SRAMNE PRESUDE MUŠKARCU KOJI JE TUĐMANA NAZVAO ZLOČINCEM! Zagrebačke NVO saglasne: Presuda Ercegu je kršenje ljudskih prava i sloboda!
Foto: Printscreen/ Facebook

NEGODUJU

BURA U HRVATSKOJ ZBOG SRAMNE PRESUDE MUŠKARCU KOJI JE TUĐMANA NAZVAO ZLOČINCEM! Zagrebačke NVO saglasne: Presuda Ercegu je kršenje ljudskih prava i sloboda!

Hrvatska

Nevladine organizacije okupljene u Kući ljudskih prava Zagreba izrazile su danas zabrinutost zbog anašnje presude izrečene Zoranu Ercegu, koji je tokom podizanja spomenika Franji Tuđmanu izjavio da bivši hrvatski predsednik zločinac, čime je, kako se navodi, prekršio javni red i mir i izazvao "opšte zgražanje".

Erceg je ranije danas nepravosnažno osuđen na 15 dana zatvora uslovno na 12 meseci i izrečena mu je mera zabrane približavanja spomeniku Franji Tuđmanu.

Na ceremoniji otkrivanja spomenika Tuđmanu u Zagrebu, Erceg je izjavio: "Zločincu ste digli s

 

pomenik".

 

NVO Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava smatraju da je presudom Ercegu prekršena Evropska konencija o zaštiti ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanski uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktuelnoj političi ili dominantnom društvenom uverenju.

"Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na protestu koji se održava na mestu okupljanja najviših nosilaca državnih funkcija osnovna je norma slobodnog i pluralističkog društva. Evropski sud za ljudska prava još je 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se takođe štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati 'uvredljivim, šokantnim ili uznemirujućim za državu ili bilo koji dio pučanstva", navodi se u saopštenju.

 

Zbog toga, navodi se, organizacije za ljudska prava smatraju da se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva.

Osim direktnih negativnih posledica po ljudska prava Ercega, ova nepravosnažna presuda i postupanje policije predstavljaju ozbiljno sistematsko ugrožavanje prava građana i građanki na slobodu okupljanja i izražavanja u RH.

 

"Nadamo se da će drugostepeni sud postupiti u skladu s obvezama koje proizlaze iz Evropske konvencije i u žalbenom postupku direktno primeniti pozitivnu praksu Evropskog suda i time osigurati zgarantovana osnovna ljudska prava i slobode", navodi se u saopštenju.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Facebook

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...