SKANDALOZNA PRESUDA U ZAGREBU! 15 DANA ROBIJE JER JE VIKAO DA JE TUĐMAN ZLOČINAC: Policija zastrašuje građane! Samo sam pitao Plenkovića kako ga nije sramota! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube, Printscreen N1

PROGLAŠEN KRIVIM

SKANDALOZNA PRESUDA U ZAGREBU! 15 DANA ROBIJE JER JE VIKAO DA JE TUĐMAN ZLOČINAC: Policija zastrašuje građane! Samo sam pitao Plenkovića kako ga nije sramota! (VIDEO)

Hrvatska -

Prekršajni sud je proglasio Zorana Ercega krivim zbog uzvikivanja da je Franjo Tuđman ratni zločinac, tokom ceremonije otkrivanja spomenika Tuđmanu u Zagrebu.

Erceg je kažnjen s 15 dana zatvora i jednogodišnjom zabranom približavanja spomeniku. Tužilac je Zorana Ercega teretio za narušavanje javnog reda i mira.

Erceg je uslovno osuđen na 12 meseci, to znači da u idućih godinu dana ne sme ponoviti delo.

"Sudija mi je dodelio veću kaznu nego što je policija tražila, tražili su 10 dana, dobio sam 15“, rekao je Erceg.

Dodaje i da "sudija uopštee nije pročitao obrazloženje takve presude, iako su u sudnici bili i novinari, aktivisti... Rekao je da će ga poslati poštom".

"Ja sam zaista povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, ali samo kada je u mojoj blizini bio gospodin Andrej Plenković i ja sam tada oslovio predsednika Vlade njegovim prezimenom i pitao sam ga zar ga nije sram otvarati spomenik ratnom zločincu Franji Tuđmanu."

"Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na posebno grub način odvodila naišao je predsednik Sabora, poznatiji kao Njonjo pa sam tek tada njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da i njega treba da bude sramota", stoji u Ercegovoj pisanoj izjavi koju je predao sudu na prvom ročištu.

Erceg je tada naveo i kako je uveren da "policija želi i dalje da zastrašuje građane i da im uputi otvorenu i politički opasnu poruku da ne smeju da radi ovo što je on uraio tj. da javno iznose svoja politička mišljenja."

Kurir.rs/ N1

Foto: Printscreen/ Youtube i Printscreen/ N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track