ERCEG UPRKOS PRESUDI DA ĆE NA ROBIJU DOŠAO DO TUĐMANOVOG SPOMENIKA! Opet ću u zatvor! On jeste ratni zločinac! To je istina i nikad neću zaćutati! KAŽNJEN SAM ZA VERBALNI DELIKT! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/Dnevnik.hr

UDAR NA SLOBODU GOVORA

ERCEG UPRKOS PRESUDI DA ĆE NA ROBIJU DOŠAO DO TUĐMANOVOG SPOMENIKA! Opet ću u zatvor! On jeste ratni zločinac! To je istina i nikad neću zaćutati! KAŽNJEN SAM ZA VERBALNI DELIKT! (VIDEO)

Hrvatska -

Zoran Erceg, Zagrepčanin koji je osuđen na 15 dana zatvora zato što je na otvaranju spomenika Franji Tuđmanu vikao da je prvi predsednik Hrvatske ratni zločinac, danas je opet došao do tog spomenika iako mu je zabranjeno ga mu prilazi godinu dana.

Mera zabrane prilaska spomeniku još mu nije stupila na snagu jer je reč o nepravsnažnoj presudi, koju Visoki prekršajni sud može da potvrdi, izmeni ili ukine, a on je odmah došetao do njega i poručio da ga presuda podseća na verbalne delikte u bivšoj državi.

"Presuda je doneta na osnovu zakona iz 1977. godine. Da sam tada rekao da je Tito zločinac, završio bih u zatvoru. Sude mi za verbalni delikt. Sramotno je da se spomenik diže ratnom zločincu koji je unazadio Hrvatsku. Franjo Tuđman je ratni zločinac. Policajci su na sudu izjavili da su me štitili od razjarene gomile. Ja sam prošao mnogo gore stvari, ja sam već nekoliko puta umirao i ne mogu da me spreče. I dalje ću govoriti o zločinima koje je pravio Tuđman ili koji su se radili u njegovo ime", kazao je Erceg, veteran rata u bivšoj Jugoslaviji.

Ubrzo su došla četiri policajca i pokušala da ga legitimišu jer ima zabranu prilaska spomeniku, ali Erceg je odbio da mu je da.

"Onda ćete ići u stanicu da napišem prijavu", kazao je policajac koji je Ercegu pre toga poručio da će opet u zatvor i pitao kako ga nije sramota da Tuđmana naziva monstrumom i zločincem. Na kraju je policajac uzeo Ercegovu vozačku dozvolu i legitimisao ga, ali policajci su legitimisali i deo okupljenih novinara, među kojima i Ivanu Cerovac, reporterku portala Dnevnik.hr.

foto: Printscreen Facebook/Dnevnik.hr

"Nema tih zakona i presude koji će mene sprečiti da govorim istinu. Žao mi je što sud nije imao hrabrosti da odbaciti ovaj predmet kao neosnovan, već je u presudi doslovno citirao policijski optužni predlog, koji policija nije usmeno obrazložila. U ispitivanju svedoka ustanovilio se da su policajci davali oprečne izjave i da su prepravljali optužni predlog. Moj optužni predlog potpisao je policajac koji me nije ni video na otkrivanju spomenika i ne zna šta sam uradio. Na sudu se čudio zašto je potpisan kad s tim nema veze", kazao je Erceg za portal Dnevnik.hr i dodao da ga presuda neće zaustaviti.

"Ja ću i dalje progovarati istinu o Domovinskom ratu jer imam obavezu prema svojim poginulim saborcima da javnosti govorim šta se zaista događalo u ratu, a ne da uče laži onih koji bi želeli da menjaju prošlost. Ona je takva kakva jeste i događalo se ono što se događalo. Ratni zločinci Franjo Tuđman i Slobodan Milošević dogovarali su podelu Bosne, a da bi to pokrili, nas su slali u BiH", tvrdi Erceg.

foto: Printscreen Facebook/Dnevnik.hr

"Odmah odlazim pred spomenik. Nema te kazne i i zatvora koji mene mogu da spreče da nastavim govoriti da je Tuđman ratni zločinac jer on to i jeste."

ADVOKAT: Ovo je kažnjavanje za verbalni delikt

Ercegov advokat Lina Budak najavila je da će se žaliti na presudu.

"Ova presuda je zapravo kažnjavanje za verbalni delikt i to onaj stari. Kad govoriš svoj vrednosni sud o nečem, ti ćeš biti kažnjen za remećenje javnog reda i mira umesto da se prema tebi primene odredbe ustava koje garantuju slobodu izražavanja", kaže Budakova i dodaje da ovim postupkom želi da se zabrani sloboda izražavanja građana.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Printscreen Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track