SLUČAJ NIGERIJSKIH STUDENATA SE ZAHUKTAVA: Pasoše im prijatelj pronašao u hostelu, navodno hoće azil u Hrvatskoj
Foto: Youtube/Printscreen

neverovatan slučaj

SLUČAJ NIGERIJSKIH STUDENATA SE ZAHUKTAVA: Pasoše im prijatelj pronašao u hostelu, navodno hoće azil u Hrvatskoj

Hrvatska -

Dva nigerijska studenta koja optužuju hrvatsku policiju da ih je u Zagrebu uhapsila i deportovala u BiH ispitana su u Bihaću.

Kenet Činedu Ebo i Učena Aleksandro Abia su dali iskaz Službi za poslove sa strancima u kojem su ponovili ranije tvrdnje, a njihov identitet je potvrđen pasošima koje je poštom poslao njihov prijatelj u Veliku Kladušu.

Prijatelj je pasoše pronašao u hostelu u Zagrebu. Izrazili su želju da se vrate u Hrvatsku jer im je nestao novac koji su imali sa sobom, ali takođe žele da se vrate u svoju zemlju.

Direktor službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je da je nigerijskim studentima dokumente naknadno poslao prijatelj poštom iz Zagreba.

Hrvatska policija, s druge strane, u današnjem opširnom saopštenju tvrdila je da su se oni 18. novembra, dan nakon što su navodno uhapšeni, sami uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli.

Međutim, lokalni mediji su objavili da su nigerijski studenti imali potpuno ispravne vize za boravak u Hrvatskoj koje su dobili jer su se takmičili na stonoteniskom turniru u Puli.

Autentičnost viza potvrdilo je i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP).

Za Dnevnik Nove TV o slučaju je progovorio i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

"Oštro odbacujemo njihove navode kako su 17. ovog meseca bili zatečeni negde u Zagrebu, izvučeni iz tramvaja, zbog nerazumevanja jezika, ili ne znam čega, bili prebačeni u Bosnu", navodi Ničeno. Tvrdi kako su im u Bosni ponudili povratak kući u Nigeriju, ali su oni to odbili.

"Prema našim saznanjima oni žele da se vrate u Hrvatsku da bi podneli zahtev za azil u Hrvatskoj. Istražuju se mogućnosti njihovog kontakta s krijumčarima. Postoje neka saznanja koja imamo", rekao je.

Podsetimo, po završetku takmičenja doputovali su u Zagreb, smestili se u hostel i izašli u šetnju gradom. Iz Zagreba je trebalo da lete za Istanbul, pa za Lagos. Međutim, na ulasku u tramvaj u Zagrebu zaustavila ihe i privela policija.

Odvezeni su u šumu u blizini Velike Kladuše, a policija ih je naterala da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kenet Činedu Ebo i Učena Aleksandro Abia se trenutno nalaze u izbegličkom kampu "Miral" kod Velike Kladuše u BiH.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track