Najnovije vesti

EU DALA ZELENO SVETLO ZA CRNOGORCE: Otvoreno još jedno poglavlje na putu ka Uniji
Foto: Shutterstock

evropske integracije

EU DALA ZELENO SVETLO ZA CRNOGORCE: Otvoreno još jedno poglavlje na putu ka Uniji

Crna Gora

Države članice Evropske unije (EU) dale su zeleno svetlo na Izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija u pregovorima Crne Gore sa Evropskim unijom, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Vladi Crne Gore.

“Vlada Crne Gore ima informaciju da su svih 28 država članica dale zeleno svetlo za otvaranje pregovora u poglavlju 8 – Konkurencija”, navedeno je u odgovoru koji je iz Generalnog sekretarijata Vlade dostavljen radiju.

“To je potvrda da je Crna Gora u ovoj oblasti uradila sve što je bilo potrebno i da su države članice to prepoznale.

Sada je na državama članicama i Evropskoj komisiji (EK) da zakažu međuvladinu konferenciju na kojoj će i formalno biti otvoreno ovo poglavlje”, saopštili su u Sekretarijatu Vlade Crne Gore.

Poglavlje 8, Konkurencija je jedno od najzahtevnijih pregovaračkih poglavlja koje se uvek otvara i zatvara među poslednjima, navedeno je na zvaničnom sajtu Kancelarije za evropske integracije Crne Gore.

“Glavne aktivnosti u narednom periodu će biti usmrene na unapređenje rezultata u politici konkurencije i kontrole državne pomoći, s posebnim osvrtom na kaznenu politiku i konkretne slučajeve državne pomoći. Jedan od ključnih preduslova za napredak u ovom poglavlju je jačanje kapaciteta za primjenu zakonodavstva u ovoj oblasti”, navedeno je na sajtu.

Crna Gora je u pregovorima sa Evropskom unijom do sada otvorila 32 od ukupno 33 poglavlja, dok je ostalo neotvoreno još Poglavlje 8, koje je posvećeno konkurenciji.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...