Najnovije vesti

PREMINUO GRADONAČELNIK ZAGREBA: Milan Bandić iznenada umro u 66. godini od srčanog udara
Foto: Profimedia

pozlilo mu kasno sinoć

PREMINUO GRADONAČELNIK ZAGREBA: Milan Bandić iznenada umro u 66. godini od srčanog udara

Hrvatska
07:42h

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iznenada je u preminuo rano jutros u 66. godini od posledica srčanog udara.

Bandiću je pozlilo kasno sinoć, Hitna pomoć prevezla ga je u bolnicu Sveti duh, gde je preminuo uprkos naporima lekara da ga reanimiraju, prenose hrvatski mediji.

"Živeo je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći celoga sebe - bez ostatka obavljao 21 godinu", navodi se u saopštenju Grada Zagreba.

Bandić je već duže vremena imao ozbiljnih problema sa zdravljem, a 2003. godine imao je težak moždani udar.

Pre tri godine mu je ugrađen stent, a u junu prošle godine je bio hospitalizovan nakon što mu je pozlilo. Imao je i plućnu emobiliju i nekoliko operacija, uključujući operaciju glasnih žica.

Bandić je rođen 22. novembra 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, a godine 2000. upisao je postdiplomske studije na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u fabrici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u opštini Pećenica.

Od 1995. do 2000. bio je odbornik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. član Zastupničkog doma hrvatskog Sabora, potpredsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost.

Milan Bandić, 11.10.2018.
foto: Beta/Lana Silvar Dominic

Bandić je 2000. u trećem mandatu izabran za odbornika Skupštine Grada Zagreba, a 31. maja te godine na sednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba.

Na tu dužnost stupio je 2. juna 2000. godine, a ponovno je izabran izabran 20. juna 2001. godine. U aprilu 2002. izabran je za zamenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Treći put postao je zagrebački gradonačelnik u junu 2005. godine, a 31. maja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U junu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao nezavisni kandidat po peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U junu 2017. je na neposrednim izborima, u drugom krugu, kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, po šesti put izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti , osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Bio je oženjen i imao jednu kćerku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja