HRVATSKI MEDIJI OPET KUKAJU NA SRPSKU VOJSKU: Njhova je napredovala na globalnoj listi, ali su komšije ipak bolje!
Foto: AB Forces News Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

jadni

HRVATSKI MEDIJI OPET KUKAJU NA SRPSKU VOJSKU: Njhova je napredovala na globalnoj listi, ali su komšije ipak bolje!

Hrvatska -

Ko je najjača vojna sila na svetu? Svake godine veb lokacija Global Fajerpauer objavljuje rang od 140 nacionalnih oružanih snaga rangiranih od najjačih do najslabijih.

Kako je Hrvatska na toj listi, a kako su susedne države. "Napredovali smo, napredovale su i komšije, a prema ovom izveštaju, jedan od nas nas je čak i pretekao", javlja RTL.

Situacija na svetskom vojnom tronu se nije promenila. Vodeća sila ostaju Sjedinjene Države, a slede Rusija i Kina. Amerika ima ubedljivo najveći vojni budžet od ogromnih 740 i po milijardi dolara godišnje, ali zanimljivo je da Rusija sa znatno manjim budžetom od 42 milijarde dolara ne zaostaje mnogo u ovom indeksu moći. Što je indeks bliži nuli, to je država moćnija.

Hrvatska je napredovala na 63. mesto, skok od 7 mesta u dve godine sa budžetom od 880 miliona dolara godišnje. Čak i više, bar prema ovom spisku, više je napredovala Srbija, koja je skočila za 18 mesta i zauzela 61. mesto.

- Vidimo da Srbija godišnje u vojsku ulaže preko milijardu dolara, što je nešto više od Hrvatske. Komšije Slovenija su na 88. mestu sa budžetom od 545 miliona dolara, što je iznos koji Amerika potroši za nešto više od tri dana, pišu hrvatski mediji.

Hrvatske oružane snage imaju 15.500 vojnika čije su uniforme, kacige i puške proizvodili domaći proizvođači, a tu je i 20.000 rezervista. Sa oko sedamdeset tenkova, vojska ima ukupno 650 oklopnih vozila. Vazduhoplovstvo i dalje vodi legendarni MiG-21, koji je doduše star 40 godina.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track