KO SE OBOGATIO NA UVOZU MASKI U HRVATSKU: Di-džej, sestra bivšeg ministra, i trgovac fidžet spinerima, samo su neki od njih
Foto: Profimedia

sumnjivo

KO SE OBOGATIO NA UVOZU MASKI U HRVATSKU: Di-džej, sestra bivšeg ministra, i trgovac fidžet spinerima, samo su neki od njih

Hrvatska -

Tako je kompanija na čijem je čelu Marijana Premužić, sestra bivšeg ministra građevinarstva, a sada poslanika HNS-a Predraga Štromara, između ostalih dobila višemilionske ugovore o kupovini zaštitne opreme i medicinskih maski.

Zaštitne maske isporučili su bivši DJ i guru zagrebačkog noćnog života, tim koji je u Hrvatsku uvezao vrtoglave predenje, sinovi ruskog tajkuna koji poseduje dvorac u Istri, predsednik makedonske zajednice, sestra bivšeg potpredsednika vlade Štromar, napisao je u nedelju Jutarnji list.

Tačno 103.658.372 kune iznos je koji je Grad Zagreb uložio u borbu protiv koronavirusa. Grad je toliko stavio na raspolaganje za kupovinu medicinske opreme, zaštitnih maski, ogrtača, dezinficijensa, termometra i testova na koronu od početka epidemije do danas, navodi dnevnik.

Ovi do sada nepoznati podaci mogu se pročitati iz zagrebačke procene troškova korone, dokumenta od 50 stranica Ureda za javne nabave sa popisom svih poslova i kompanija koje su ovu medicinsku opremu isporučivale za zagrebačke gradske urede i kompanije od početka pandemije. Budući da zbog hitnosti situacije u većini slučajeva klasična javna nabavka nije sprovedena (a ponekad to nije garancija pravilnosti), u ovom dokumentu, kako se očekuje, postoji raznolika kompanija dobavljača.

Tako je kompanija na čijem je čelu Marijana Premužić, sestra bivšeg ministra građevinarstva, a sada poslanika HNS-a Predraga Štromara, između ostalih dobila višemilionske ugovore o kupovini zaštitne opreme i medicinskih maski. Bilo je tu i nekih menadžera, sina ruskog tajkuna, bivšeg predsednika Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, ali i nekih snalažljivih preduzetnika koji su vešto u krizi "prebacili" posao na kupovinu medicinske opreme.

Na primer, kompanija 28-godišnjeg Žana Belaia, mladog preduzetnika iz porodice ruskih finansijera i vlasnika zamka u blizini Pazina, nabavila je posebne nano-maske za Gradski zavod za zdravstvo u vrednosti od 1,2 miliona kuna. Bila je tu i kompanija za audio opremu i osvetljenje, Alek Nardin, bivši DJ i „guru zagrebačkog noćnog života“, koja je iz Kine snabdevala zaštitne maske, pa tako i Delmerion, koji je svojevremeno dobro poslovao sa fidžet spinerima.

Grad Zagreb je do sada, kako se vidi iz dostupne dokumentacije, zaključio ukupno 270 poslova za nabavku različite medicinske opreme. Većina su zaštitne maske, zaštitna oprema, rukavice, ogrtači, dezinficijensi, PCR testovi, termometri, a sve ih je isporučilo oko dve stotine domaćih kompanija. Ali, Grad je upozorio da je iznos od 103 miliona kuna samo procenjena vrednost kupovine, što ne znači da je toliko potrošeno stvarno.

Prema evidenciji Uprave za javne nabavke, kažu, do sada je ugovoreno oko 80 miliona kuna posla, neki se možda neće realizovati, a deo će biti realizovan u naredne dve godine.

Kurir.rs/Novi list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track