AMERI UPUTILI PRETNJE BIH: Uvode sankcije zbog saradnje sa Rusijom na Turskom toku!
Foto: Shutterstock, Wikipedia

opasno

AMERI UPUTILI PRETNJE BIH: Uvode sankcije zbog saradnje sa Rusijom na Turskom toku!

Bosna i Hercegovina -

Sjedinjene Države zapretile su sankcijama svim pojedincima, kompanijama i organizacijama iz BiH koje na bilo koji način učestvuju u ruskim gasnim projektima „Severni tok“ i „Turski tok“, saznaje „Dnevni avaz“.

Ovo se navodi u službenoj belešci sa sastanka savetnika za ekonomska pitanja pri američkoj ambasadi u Sarajevu i šefa Odeljenja za ekonomsku multilateralnost i rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Kako saznajemo, sastanku su prisustvovali Andi Allen, savetnik za ekonomska pitanja pri američkoj ambasadi u BiH i Nijaz Chardaklija, šef Odeljenja za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova BiH.

"Alen je obavestio da će Bela kuća uskoro izdati dekret kojim će sankcionisati sve pojedince, kompanije i organizacije koji su na bilo koji način (pružanjem opreme, usluga ili finansija) uključeni u sprovođenje projekta „Severni tok 2“ (Ruska Federacija) - EU) i „Turskog toka“ ", navodi se u belešci.

Dodao je da je stav američke vlade da ova dva projekta ne predstavljaju proširenje izvora snabdevanja energijom, budući da je gas u oba slučaja ruski, već samo sredstvo za dalje jačanje ruskog uticaja u Evropskoj uniji, a posebno na Balkanu.

RS i Srbija

"Nakon usvajanja predsedničke uredbe, svim pojedincima, kompanijama i organizacijama angažovanim na gasovodima „Sever“ i „Turski tok“ biće dat mesec dana da se postepeno, ali u potpunosti povuku iz oba projekta. U suprotnom, biće izloženi širokom spektru sankcija", naglašeno je.

Prvi radovi na izgradnji kraka gasovoda „Turski tok“ kroz BiH trebalo bi da započnu krajem ove ili početkom 2022. godine, rekao je direktor kompanije „Gas-Res“ Ljubo Glamočić.

Republika Srpska biće za pet godina priključena na gasovod "Balkanski tok", optimistične su najave iz Banjaluke nakon potpisivanja sporazuma između "Gas-Resa" i "Srbijagasa".

" Duž autoputa Beograd - Banjaluka biće izgrađen gasovod", saopšteno je iz "Gas-Resa" sredinom marta.

BiH na "Turskom toku"

Do kraja marta, Energoinvest će potpisati novi sporazum sa ruskim Gaspromom o promeni rute isporuke gasa u našu zemlju. To znači da će ubuduće BiH dobijati ruski gas kroz „Turski tok“.

Potpisnik ugovora između BiH. strana i „Gazprom“ je sarajevski „Energoinvest“. Pre nove godine dobili su zahtev ruske kompanije da potpišu aneks ugovora kojim se snabdevanje gasom prenosi u „Turski tok“. Dakle, snabdevanje bi išlo preko Turske, Bugarske i Srbije, umesto dosadašnje rute - preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track