KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Ministar zdravlja o obaveznoj vakcinaciji: To nije opcija, ali...
Foto: Youtube/N1

novi talas

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Ministar zdravlja o obaveznoj vakcinaciji: To nije opcija, ali...

Hrvatska -

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš nije danas, tokom posete Splitu, isključio mogućnost obavezne vakcinacije.

"Obavezna vakcinacija u ovom trenutku nije opcija. Ali ukoliko virus bude napredovao, ukoliko kliničke slike budu teže, razmišljaćemo i o tome", rekao je on.

"Razmišljamo o sledećoj turističkoj sezoni. Prošlu smo omogućili, ali hoćemo li i ovu? S ovakvim stupnjem procepljenosti, pogotovo u turističkim županijama, verovatno nećemo. To je upozorenje svima. Moguće je da će Evropska komisija u preporukama uvesti i pitanje stepena vakcinisanosti domicilnog stanovništva", upozorio je on.

Beroš je rekao i da PCR test više neće biti obavezan i da će brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje kovida 19 i dobijanje EU digitalne kovid potvrde.

"Promeniće se paradigma testiranja, PCR više neće biti obavezan, a bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve relevantniji", rekao je on.

Rekao je i da će nove mere, prilagođene novoj varijanti, stupiti na snagu noćas u 24 sata.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabeleženo 1578 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a procenat pozitivnih među testiranima je 36,33 posto.

"Beležimo porast novozaraženih u odnosu na prošli ponedeljak kada je novozaraženih bilo 1103", istakao je Beroš nakon posete KBC-u Split gde je ovih dana, zbog velikog priliva bolesnika, situacija "dramatična".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track