GUBI IM SE SVAKI TRAG: Za godinu dana u Hrvatskoj nestale 94 osobe
Foto: Youtube prtscr / Emergency München

nestali

GUBI IM SE SVAKI TRAG: Za godinu dana u Hrvatskoj nestale 94 osobe

Hrvatska -

Samo u proteklih 12 meseci u Hrvatskoj su bez traga nestale 94 osobe, čiji su profili objavljeni na stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), koja je nastala pre desetak godina.

Kako prenosi Večernji list, MUP nestanke evidentira, bilo da su osobe čiji su podaci objavljeni na NENO-u nestale u Hrvatskoj ili u inostranstvu.

Od prošlogodišnje 94 nestale osobe 24 su deca i mladi, a 67 su odrasle osobe.

NENO je javna baza podataka nestalih osoba, uspostavljena pre desetak godina, kada se intenzivno tragalo za nestalom Antonijom Bilić.

Reč je o jednoj od najveći potraga u istoriji Hrvatske u kojoj su korišćeni ogromni ljudski i tehnicki resursi, a isušeno je i jedno jezero.

Telo 17-godišnje Antonije Bilić nađeno je nakon godinu i po dana potrage.

Utvrđeno je da je nju ubio Dragan Paravinja, koji je zbog toga osuden na 40 godina zatvora.

Kako je potraga za njom bila opsežna i medijski jako praćena, nakon toga u MUP-u su došli na ideju da uspostave bazu podataka nestalih osoba.

Tako je nastao NENO u kojem su do danas objavljeni podaci o 2.761 nestaloj osobi.

Inače, prema podacima MUP-a, u poslednje 23 godine u Hrvatskoj je prijavljen nestanak 24.000 osoba, a najstarija prijava nestanka datira iz 1961.

Iz MUP-a preciziraju da se od ukupnog broja nestalih osoba koji su prijavljeni policiji i za kojima se još traga, najviše njih, oko 70 posto, odnosi na osobe koje su nestale tokom proteklog rata.

Konkretnije, kao nestali u ratu se vodi još 1.700 osoba.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track