ŠEF DIPLOMATIJE GRLIČ RADMAN: Hrvatska bi znala da uzvrati na ruske pretnje, Putin je ratni zločinac!
Foto: Profimedia

rat u ukrajini

ŠEF DIPLOMATIJE GRLIČ RADMAN: Hrvatska bi znala da uzvrati na ruske pretnje, Putin je ratni zločinac!

Hrvatska -

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da je Vladimir Putin ratni zločinac.

Grlić Radman je rekao i da se nada da "ruski autokratski režim" neće biti dugog veka i poručio da bi Hrvatska znala da uzvrati na ruske pretnje.

On je Hrvatskom radiju rekao da pretnje ruskog ambasadora u BiH Igora Karabuhova ne smatra realnim. Grlić Radman je ocenio da je reč o obliku zastrašivanja, ali "ne veruje da ambasador govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi".

Karabuhov je pre neki dan upozorio da Moskva zadržava pravo reagovanja na potencijalno članstvo BiH u NATO savezu i zapitao novinara: "Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a?"

U malo izglednom scenariju ostvarivanja pretnji, Hrvatska bi znala da uzvrati sa svojim saveznicima, naglasio je Radman.

"Pretnja ambasadora nije pretnja samo Hrvatskoj, nego i celoj EU i kad bi se realizovala, aktivirala bi član 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na ceo savez", rekao je on.

"To bi bio povod za novu eskalaciju sukoba, što nikome nije u interesu i ja sam siguran da će se to izbeći i pronaći načini pregovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom."

Radman je rekao da je Putin "već počinio ratne zločine, ali se u ratu mora pregovarati". Putin "neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želeo - da pokori Ukrajinu", dodao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track