HRVATSKI KEŠ ZA UKRAJINSKE IZBEGLICE: Vlada odobrila plaćanje troškova stanovanja u privatnim stanovima! Daju maksimalno 480 evra!
Foto: AP / Felipe Dana, Shutterstock

kriza

HRVATSKI KEŠ ZA UKRAJINSKE IZBEGLICE: Vlada odobrila plaćanje troškova stanovanja u privatnim stanovima! Daju maksimalno 480 evra!

Hrvatska -

Vlada Hrvatske je u sredu donela odluku o finansiranju troškova stanovanja raseljenih iz Ukrajine u individualnom smeštaju, prema kojoj će država vlasnicima koji daju svoju imovinu za smeštaj izbeglica plaćati do 3.600 kuna (480 evra) mesečno.

Vlada je na sednici odlučila da se troškovi isplaćuju na osnovu ugovora o zakupu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (Uprava civilne zaštite) koji će biti zaključen na period od šest meseci, sa mogućnošću produženja do jednog dana. godine.

Trošak korišćenja stambene jedinice u individualnom smeštaju plaćaće se vlasniku jednom mesečno, a obuhvataće zakupninu i režije.

Za jednu osobu trošak će biti pokriven u iznosu od 50 kuna (1 evro - 7,5 kiuna) dnevno, a za više osoba tako da će za prvog člana iznositi 40 kuna, drugog člana 30, trećeg 20, a četvrtog i svakog sljedećeg člana 10 kuna.

Stambena jedinica treba da ima najmanje 30 kvadratnih metara stambenog prostora za jedno lice, odnosno za svaku sledeću osobu u domaćinstvu od pet kvadrata.

Prostor mora imati kuhinju i kupatilo sa toaletom, treba da bude opremljen potrebnim nameštajem i tehnikom i da ima sve potrebne komunalije.

Novac će biti obezbeđen u državnom budžetu na čelu Ministarstva ekonomije i održivog razvoja, na mestu Uprave za robne zalihe, rekao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Vlada Hrvatska je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstva ekonomije i održivog razvoja i rada, penzijskog sistema, porodične i socijalne politike da sprovedu ovu odluku, a Uprava civilne zaštite će izdati uputstva za njeno sprovođenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će na sajtu Uprave civilne zaštite objaviti javni poziv za ustupanje stambenih jedinica za individualni smeštaj na korišćenje raseljenim licima iz Ukrajine.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track