BOSANSKI VIKING: Stipe se opušta bacajući sekire, a popularna serija toliko ga je fascinirala da sada živi kao svoj omiljeni lik
Foto: printscreen/Anadolija Balkan BHS

Kao na filmu

BOSANSKI VIKING: Stipe se opušta bacajući sekire, a popularna serija toliko ga je fascinirala da sada živi kao svoj omiljeni lik

Bosna i Hercegovina -

Skal! Vikinški pozdrav već dugo odzvanja duvanjskim poljima, a sve zbog Stipe Pleića koji je postao prvi viking u Bosni i Hercegovini. Da je viking potvrđuje već svojim izgledom, ali i onim čime se bavi.

Sa gustom sedom bradom, kosom upletenom u pletenicu i arsenalom srednjovekovnog oružja, Stipe Pleić koji se opušta bacajući sekire na tavanu svoje kamene kolibe, prava je atrakcija za svoje okruženje, ali i svetske medije gde je dospeo kao "prvi bosanski Viking".

Tokom proteklih pet godina, koliko je prošlo otkad se u rodni Tomislavgrad vratio sa rada u Nemačkoj, Pleić je prošao kroz transformaciju od građevinca do nordijskog ratnika, a sve zbog planetarno popularne televizijske serije "Vikinzi".

Puka radoznalost i interesovanje za život Vikinga, kod Stipeta je brzo preraslo u opsesiju glavnim junakom serije, Ragnarom Lodbrokom, jednim od najpoznatijih nordijskih mitoloških heroja koji je bio poznat po pustošenju Evrope između 8. i 11. veka.

Stipe Pleić, Tonislavgrad, Vikinzi
foto: printscreen/Anadolija Balkan BHS

"Imao sam dosta slobodnog vremena, jer ovde živim sam i onda, gledajući seriju "Vikinzi" nešto mi se svidela Ragnarova sekira, pa sam želeo da napravim tako nešto", ispričao je Stipe (57), trenutno vozač zaposlen u pokrajinskoj Vladi, za "AFP".

Prateći Ragnarove stope, počeo je ručno da pravi oružje, a zidove svoje kolibe ukrasio je i mačevima, štitovima i delovima vikinške garderobe, koje je neretko i sastavni deo njegovog izgleda. U tunici i odgovarajućim pantalonama, visoki Pleić bi lako mogao da prođe kao jedan od glavnih likova serije koja ga je fascinirala.

Stipe Pleić, Tonislavgrad, Vikinzi
foto: printscreen/Anadolija Balkan BHS

Njegova radionica sada podseća na filmski set, a u njoj se nalazi i tron okovan sekirama i sa naslonima za ruke od lisičjeg krzna. Krvavocrveni štitovi zajedno sa švedskim i norveškim zastavama vise pored masivnih postera zvezda serije Trevisa Fimela i Ketrin Vinik.

Ipak, tu nije kraj Pleićeve kreativnosti i želje da živi u što vernijem vikinškom okruženju, već je u bašti napravio i repliku drakara, drvenog vikinškog broda koji je sposoban da pređe okeane, kojim Stipe povremeno plovi obližnjim jezerom.

Stipe Pleić, Tonislavgrad, Vikinzi
foto: printscreen/Anadolija Balkan BHS

"Moj život se okrenuo za 180 stepeni. Moji ciljevi su drugačiji", priča Ragnar Kavurson, kako je Stipe sebi nadenuo ime, o svojoj dramatičnoj transformaciji, ističući harmoniju koja dolazi sa vikinškim načinom života.

Tokom gona napravio je stotine sekira, lukove, koplja, štitove i svega drugog što je primetio u seriji, a za neke projekte su mu bile potrebne nedelje mukotrpnog rada. Većinu sekira koje je izradio je poklonio prijateljima ili prodao, a neke od njih koštaju i do 300 evra.

Stipe Pleić, Tonislavgrad, Vikinzi
foto: printscreen/Anadolija Balkan BHS

"U svaku od njih ulažem malo sebe", objašnjava Pleić i dodaje da svakodnevno praktikuje bacanje sekira, sam ili sa prijateljima i ističe da je reč o "veoma opuštajućoj disciplini, koju preporučuju i psihijatri".

Nada se da će u budućnosti svoju fascinaciju moći da podeli i sa drugima, tako što će organizovati prvo bosansko prvenstvo u bacanju sekire i izgraditi celo vikinško selo za turiste.

"Radio sam dugo u Nemačkoj i zarađivao sam dnevno više novaca, nego što sad zarađujem mesečno. Ali nisam bio srećan. Sad sam srećan", zaključuje prvi bosanski Viking.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja