NIŠTA ZA DODATI: Kolindu Grabar-Kitarović pitali vidi li sebe kao prvu ženu na čelu NATO
Foto: Profimedia

glasine i reagovanja

NIŠTA ZA DODATI: Kolindu Grabar-Kitarović pitali vidi li sebe kao prvu ženu na čelu NATO

Hrvatska -

Bivša hrvatska predsednica izbegla je novinarsko pitanje o mestu generalnog sekretara NATO-a

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je zaobišla pitanje vidi li sebe na mestu generalnog sekretara NATO, rekavši da odabir novog vođstva obrambenog saveza treba da bude zasnovan na kvalifikacijama, a ne na polu.

Voditeljka panela na Američko-hrvatskom forumu na temu zastupljenosti žena u sektoru bezbednosti i ekonomiji upitala je bivšu hrvatsku predsednicu da li je vreme da NATO savez dobije prvu ženu na čelu i vidi li se ona u toj ulozi.

"Idući generalni sekretar mora biti izabran izričito na osnovu njegovog rada, obrazovanja, etike, znanja, iskustva i svih onih aspekata za koje se danas borimo da budu glavni razlog zašto biramo nekoga na položaj”, odgovorila je Grabar-Kitarović.

"Ništa za dodati?”, upitala je voditeljka.

"Ništa za dodati. Možemo razgovarati o ženskoj kvoti, ali to je potpuno drugo pitanje”, odgovorila je bivša predsednica koju neki predstavljaju kao potencijalnu nasljednicu Norvežanina Jensa Stoltenberga.

Grabar-Kitarović je na panelu ranije rekla da je NATO od svih mesta na kojima je dosad radila bio najprijateljskije okruženje prema ženama, pristupajući joj "kao osobi, a ne kao ženi”.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track