LJUDIMA SMO NA KARTI CENTIMETAR OD UKRAJINE: Hrvatskoj preti slaba turistička sezona, rezervacije se otkazuju, hotelijeri strepe
Foto: Muhammad FAROOQ / AFP / Profimedia

leto 2022

LJUDIMA SMO NA KARTI CENTIMETAR OD UKRAJINE: Hrvatskoj preti slaba turistička sezona, rezervacije se otkazuju, hotelijeri strepe

Hrvatska -


Mnoge turističke evropske zemlje, poput Hrvatske, Španije i Italije, ponadale su se da će ova sezona biti mnogo bolja od prethodne dve zbog ukidanja pandemijskih mera, ali je sve zakomplikovala situacija sa Ukrajinom.

Hrvatska se često svrstava među evropske zemlje koje najviše zavise od turizma, pri čemu prihod od te grane čini oko jednu petinu BDP-a.

U 2021. godini, Hrvatsku je posetilo 13,8 miliona turista i ostvaren je 84,1 milion noćenja. BDP je tada porastao za 10,4 posto. Ali i u Hrvatskoj je sada zabeleežen pad broja rezervacija, navodi Njujork tajms.

Privatna izletnička kompanija Dubrovnik Boats, čija većina klijenata stiže iz Sjedinjenih Država, očekivala je da će ova godina rušiti rekorde. No nakon invazije na Ukrajinu, stopa rezervacija je pala za 70 posto.

"Strancima smo na karti udaljeni jedan centimetar od Ukrajine", rekao je vlasnik kompanije, Nikša Smojver.

Dodatno, čarter-kompanije brinu rastuće cene gasa i moguća nestašica goriva. Dubrovnik Boats sada naplaćuje izlet na relaciji Dubrovnik-Hvar 750 dolara (oko 5160 kuna). Firma do sada nije povećala cene karata, ali će možda to morati.

Slična situacija je i u Španiji i Italiji, ali su mnoge turističke agencije ipak optimistične u pogledu ove sezone, uprkos ratu i pandemiji korone.

Prošle sedmice putnička agencija Expedia objavila je da Evropu čeka "dobro leto", dodavši da su američki turisti ove godine pet puta više pretraživali putovanja za Britaniju, Nemačku i Francusku u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track