PODNETE PRIJAVE Zbog navodnog ratnog zločina u Karancu prijavljeno 12 srpskih teritorijalaca i policajaca
Foto: Youtube prtscr / Emergency München

hrvatska

PODNETE PRIJAVE Zbog navodnog ratnog zločina u Karancu prijavljeno 12 srpskih teritorijalaca i policajaca

Hrvatska -

Zbog navodnog ratnog zločina na štetu 46 nesrpskih meštana baranjskog mesta Karanac, policija je podnela prijave protiv 12 nekadašnjih pripadnika tzv. Teritorijalne odbrane Karanac i "Sekretarijata unutrašnjih poslova Beli Manastir".

Osječko-baranjska policija je saopštila da je u saradnji sa Županijskim državnim pravobranilaštvom i Bezbednosno-obaveštajnom agencijom sprovela kriminalističko istraživanje kojim je utvrdila da je 12 osumnjičenih od avgusta do kraja decembra 1991. "fizički zlostavljalo, privodilo i pretilo nesrpskom stanovništvu Karanca".

U njihove domove hteli su da usele osobe srpske nacionalnosti

Istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni 24. novembra 1991. navodno organizovali fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više meštana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti, uglavnom s područja zapadne Slavonije.

Osoba koja je kazneno prijavljena zbog komandne odgovornosti se tereti da kao komandant nije sprečila počinitelje u činjenju kaznenih dela niti je sankcionisala njihova zlostavljanja nesrpskog stanovništva Karanca, kažu u policiji.

Od 12 prijavljenih, dvojica se zbog drugih slučajeva već nalaze u osječkom zatvoru, dok su za ostalima raspisane potrage s obzirom da se ne nalaze na području Hrvatske.

Policija ističe da je nedelima obuhvaćenim prijavom protiv osumnjičenih oštećeno 46 meštana Karanca.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja