OSUĐENI FRATAR I BANKARKA IZ HRVATSKE: Na prevaru prodali crkveno zemljište pa kupili jahtu i deset godina poricali krivicu
Foto: Printscreen/Dnevnik.hr

moraće da vrate novac

OSUĐENI FRATAR I BANKARKA IZ HRVATSKE: Na prevaru prodali crkveno zemljište pa kupili jahtu i deset godina poricali krivicu

Hrvatska -

Fra Šime i bankarka mirno su saslušali presudu i sudnicu napustili bez komentara

Uslovnim zatvorskim kaznama od godinu dana u četvrtak su na splitskom Županijskom sudu kažnjeni fratar Šime Nimac zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja tokom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarka Jasmina Bilonić zbog podsticanja na to nedelo.

Nepravosnažnu presudu objavio je sudija Dinko Mešin, a fra Šime i bankarka mirno su saslušali presudu i sudnicu napustili bez komentara.

Ako današnja presuda postane pravosnažna, fratar i bankarka Splitsko-makarskoj nadbiskupiji moraju da vrate 9,8 miliona kuna (što je oko 1,3 miliona evra), koliko je fra Šime prebacio na svoj račun nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i to na nagovor Jasmine Bilonić, piše Jutarnji list.

Na poslednjem ročištu pre presude u sredu optuženi su priznali krivicu i pokajali se, nakon što su deset godina krivicu poricali.

- Poslednjih deset godina moj život je išao u smeru u kom nisam planirao, a moglo je to da bude mnogo drugačije, tako da sam iz svega izvukao pouku. Meni je jako žao što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i u budućnosti mogu da obećam kako neću ništa od ovoga ponoviti, rekao je Nimac.

- Svojim postupanjem sam dovela svoje kolege i nadređene u nezgodnu situaciju. Neću ništa slično više da ponovim jer mi je ovo bila jedna vrsta škole, rekla je Bilonić.

Njih dvoje su, kako su preneli hrvatski mediji, od proneverenog novca kupili jahtu, a ovaj slučaj "zabavljao je" Hrvatsku punu deceniju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track