PORTAL ISTRAGA.BA TVRDI: Optužnica u slučaju Dobrovoljačka vraćena na doradu!
Foto: Screenshot / RTRS

ratni zločin

PORTAL ISTRAGA.BA TVRDI: Optužnica u slučaju Dobrovoljačka vraćena na doradu!

Bosna i Hercegovina -

Sud BiH vratio je optužnicu u predmetu "Dobrovoljačka" na dalje procesuiranje, saznaje Istraga.ba.

Podsećamo, Tužilaštvo BiH je pre deset dana podiglo optužnicu protiv deset visokih političkih, vojnih i policijskih službenika za ratne zločine koji su navodno počinjeni tokom napada na kolonu JNA 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

Podsećamo tužilaštvo Bosne i Hercegovine krajem aprila podiglo je optužnicu u slučaju "Dobrovoljačka", a istragom je obuhvaćeno 11 osoba, potvrđeno je Radio-televiziji Republike Srpske.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine zbog napada na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada je ubijeno sedam vojnika i više od 20 ranjeno, a 207 zarobljenih bilo je izloženo fizičkoj torturi.

Tužilaštvo BiH naredilo je 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Јusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno je ponovno otvaranje istrage.

Žalbe u odnosu na devet lica su odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

U Dobrovoljačkoj ulici 2 i 3. maja ubijena su 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track