PLENKOVIĆU SE NEĆE SVIDETI: Evo koliko građana ne želi da Milanović bude opozvan!
Foto: EPA / KENZO TRIBOUILLARD / POOL

anketa

PLENKOVIĆU SE NEĆE SVIDETI: Evo koliko građana ne želi da Milanović bude opozvan!

Hrvatska -

RTL Danas objavio je istraživanje Promocija plus o predsedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Prvo pitanje je ko je kriv za trenutno stanje u njihovoj vezi. Podjednako greše za skoro 35 odsto ispitanika anketiranih od 2. do 5. maja. Milanović je potpuno ili više u pravu za nešto manje od trećine (potpuno u pravu za 7, a više u pravu za 21,9 odsto ispitanika).

Za oko petinu je Plenković potpuno ili više u pravu (5,9 odsto potpuno u pravu, a 16 odsto više u pravu), a manje od 5 odsto je podjednako u pravu da su premijer i predsednik podjednako u pravu. Dok ostali, 9,7 odsto ne zna ili ne može da se odluči.

Kada su u pitanju birači SDP-a - njih 57,2 odsto smatra da je Milanović u pravu. A za Plenkovića isto kaže 65,4 posto HDZ-ovaca. Skoro polovina Mostovih birača (49,4 odsto) je na Milanovićevoj strani, dok oni koji biraju Zavičajni pokret – 40 odsto – smatraju da obojica greše.

Pre svega karakterna neslaganja i lična netrpeljivost – za više od trećine (36,1 odsto). Borba za prevlast u državi je drugi najčešći odgovor (15 odsto). Sledeće – premijerova želja da kontroliše sve poluge vlasti, uključujući vojsku i pravosuđe (7,9 odsto).

Zatim želja predsednika da politički oslabi ili čak podeli HDZ (6,7 odsto ispitanika). Prekomerna moć premijera, kome smeta jak predsednik – razlog vidi 6,4 odsto ispitanika. Tu su i želja predsednika da ograniči vlast i ovlašćenja premijera i HDZ-a (5,1 odsto), ali i namera predsednika da udari na vladajuću koaliciju i izazove nove izbore (2,6 odsto).

Posle sukoba oko zahteva za pomilovanje Perkovića i Mustača - HDZ je odlučio da bojkotuje predsednika. To je usledilo nakon što je Milanović na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost o Ukrajini više od 2 meseca napustio Banske dvore bez odgovora.

Nimalo ili uglavnom ne – skoro 70 odsto. A to podržava samo oko 15 odsto ispitanika. Neki bi htjeli vidjeti opoziv predsjednice, ipak, takve ideje, ali bez prave namjere mogle su se čuti u HDZ-u. Za većinu ispitanika tako nešto ne dolazi u obzir.

Gotovo više od dve trećine birača je protiv (68,6 odsto), ali nešto više od petine je za pokretanje opoziva u skladu sa Ustavom (22,2 odsto). Kad smo kod birača – 94 odsto SDP-a ne bi išlo tim putem, ali svaki drugi HDZ je za opoziv Milanovića (55 odsto).

Ideja da se predsednik ne bira direktno se mogla čuti od samog predsednika dok on to nije postao. Birači žele da nema promena. Neposredni izbori su jedina opcija za čak 83,6 odsto ispitanika.

Ovlašćenja predsednika su veoma ograničena i potrebna je saradnja sa vladom. Nešto manje od polovine ispitanika (48,8 odsto) zalaže se za zadržavanje postojećih ovlašćenja, dok bi trećina ispitanika (32,9 odsto) povećala ovlašćenja predsednika, a skoro 43 odsto njih kaže da je komunikacija ispod nivoa. Četvrtina je zadovoljna (25,9 odsto). Više od 22 odsto smatra da je važno šta on kaže, a ne kako to kaže.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track