VATRA GUTA DALMACIJU: Naređena evakuacija, odjekuju eksplozije plinskih boca, gori i crkva POŽAR SE VIDI I IZ SVEMIRA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook

užas

VATRA GUTA DALMACIJU: Naređena evakuacija, odjekuju eksplozije plinskih boca, gori i crkva POŽAR SE VIDI I IZ SVEMIRA (VIDEO)

Hrvatska -

Veliki požar izbio je danas prepopodne kod Šibenika, a nošen jakom vetrom vrlo brzo se proširio na nekoliko naselja, tako da se sada sa neverovatnom vatrenom stihijom iz više smerova bori više od 100 vatrogasaca sa oko 40 vozila i dva kanadera.

Mediji iz Hrvatske navode da je naređena hitna evakuacija stanovnika Rasline i Zatona i to morskim putem prema Bilicama. Meštani se evakuišu gumenim čamcima.

- Doslovno je bilo stravično. Ljudi su nemoćno gledali kako vatra prilazi njihovom kućnom pragu. Kanaderi neprestano nadleću čitavo područje, a polivali su vodom i sam centar Zatona i Rasline. Vatrogasna vozila i dalje neprekidno dolaze, ali pritom im ne pomaže ni vetar - navode meštani.

Vodi se žestoka bitka za kuće.

- Duva jaka tramontana koja definitivno otežava gašenje. Prema prvim informacijama neki objekti su izgoreli u požaru - navode iz hrvatske vatrogasne zajednice.

Koliko je situaciju Raslini dramatična svedoče reči predsednika mesne zajednice Marka Lokasa koji zajedno s drugim meštanima ulaže strašne napore da spasi meesto od vatre.

- Situcija je takva da branimo kuće, ima izgorenih objekata i auta, jednom rečju katastrofa. Ljude smo izvlačili iz kuća, životinje, plinske boce, mi i policija koja je zajedno s nama. To je sve došlo u sekundi - rekao je Lokas.

Za sada nema povređenih, ali je vatra u Zatonu zahvatila krovove nekoliko kuća i toranj lokalne crkve.

Trenutno je najgora situacija na području Rasline.

Meteorolog Izidor Pelajić objavio je satelitski snimak na kome se vidi da je požar primetan i iz svemira.

Na mesto požara prema navodima medija krenuo je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:17

Požar u Igalu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track