PRIPADNICA AMERIČKE VOJSKE SILOVANA U HRVATSKOJ: Iskrcala se sa nosača aviona i otišla na privatnu zabavu, a policiji VEZANE RUKE
Foto: Profimedia

užas

PRIPADNICA AMERIČKE VOJSKE SILOVANA U HRVATSKOJ: Iskrcala se sa nosača aviona i otišla na privatnu zabavu, a policiji VEZANE RUKE

Hrvatska -

Američki nuklearni nosač aviona "Džordž Buš" prispeo je prošlog vikenda u splitsku luku, a nekoliko stotina vojnika danima je provodilo slobodno vreme u gradu.

Grupa vojnika unajmila je kuću sa bazenom i saunom kod Trogira gde je jedna pripadnica vojske prijavila silovanje. Mladi vojnici su se zabavljali, a onda je po povratku na nosač aviona jedna od njihovih koleginica, stara dvadesetak godina, nadređenom oficiru prijavila da je silovana na toj zabavi.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Slobodna Dalmacija navodi da se silovanje, prema njenoj priči, dogodilo u sauni u kojoj je bila sa koleginicom i kolegom.

Komanda nuklearnog nosača, odnosno, njihova vojna policija odmah je pokrenula istragu, a od splitske policije je već u nedelju 6. novembra zatražena pomoć odnosno obavljanje uviđaja na mestu događaja, izuzimanje eventualnih snimaka sa video nadzora, razgovori s vlasnikom kuće i slično.

Nosač Aviona, Nosač aviona Džordž Buš
foto: Profimedia

Dan posle 4.930 vojnika koji služe na nosaču dužine 333 i širine od 41 metra isplovilo je iz Splita u nepoznatom pravcu, a s njima i navodna žrtva silovanja i mogući počinilac.

Hrvatski list pita se šta bi se dogodilo da je žrtva državljanka Hrvatske ili da je neko od tih američkih vojnika počinio ozbiljnije krivično delo odnosno da je nekog hrvatskog državljanina ubio ili teško povredio?

Američki vojnici, kako se dodaje, doslovce su nedodirljivi su u Hrvatskoj što se tiče njihove krivične odgovornosti. I tako je od 2008. godine kad je Sabor doneo Odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Hrvatske i SAD o pravnom položaju snaga SAD u Hrvatskoj.

Prema odredbama tog sporazuma, Hrvatska priznaje poseban značaj disciplinskog nadzora vojnih vlasti SAD nad pripadnicima snaga i učinak takvog nadzora na operativnu spremnost.

- Hrvatska se prema svom suverenom nahođenju odriče primarnog prava primene kaznene jurisdikcije. Navedeno odricanje ne odnosi se na članove civilne komponente i članove porodice - stoji u tom sporazumu.

(Kurir.rs/Slobodna dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track