PRIZORI KAKVI SE NA JADRANU NE PAMTE! Oglasio se ekspert, objasnio šta se dešava: "Ova oseka je EKSTREMNA" (VIDEO, FOTO)
Foto: Printscreen YT

neviđeno

PRIZORI KAKVI SE NA JADRANU NE PAMTE! Oglasio se ekspert, objasnio šta se dešava: "Ova oseka je EKSTREMNA" (VIDEO, FOTO)

Hrvatska -

Nasukane gondole i presušeni kanali, a okolo razočarani turisti - slike su koje ovih dana stižu iz Venecije i privlače pažnju širom sveta.

Ali, nije samo La Serenissima ta iz koje stižu ovi neobični prizori: drastična oseka prisutna je, naime, i u Hrvatskoj, od Fažane do Pelješca.

Venecija
foto: Printscreen YT

"Prvo, ova oseka je ekstremna, ali je nivo mora još uvek oko 20 centimetara viši od najekstremnijih oseka koje su se događale u poslednjih pedesetak godina. Ona je na neki način neuobičajena, jer je nismo imali toliko izraženu poslednjih godina", rekao je hrvatski okeanograf dr. Ivica Vilibić sa Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

"Ima više razloga zašto je more niže od uobičajenog - jedan od njih je steričko sažimanje mora, jer hladnije more (a sad je najhladnije u godini) je gušće, pa je samim tim nivo mora u Jadranu generalno najniži krajem februara i u martu. Drugo, vazdušni pritisak je relativno visok, ali nije izražen pa u slučaju da je pritisak viši za 20 hPa, što može biti u ekstremnim situacijama (trenutno je oko 1020 hPa), onda bi oseka i bila na nivou onih najekstremnijih u poslednjih 50 godina", pojašnjava Vilibić.

Venecija
foto: Printscreen YT

Navodi još neke razloge ekstremne oseke.

"Dalje, porast saliniteta u severnom Jadranu - što je posledica suše i malog dotoka reka, ali i ulaska mnogo slanije vode u Jadran u poslednjih nekoliko godina - sigurno značajno doprinosi jakim osekama. To je posebno izraženo u obalnom području i lagunama kao što je Venecijanska laguna, zbog toga što je slanija voda gušća, nivo mora u tom slučaju opada.

Znači, izražene oseke ovih dana događaju se zbog svih ovih faktora koji deluju u istom smeru. Zanimljivo je primetiti da je pre samo nekoliko meseci, tačnije u novembru prošle godine, situacija u severnom Jadranu bila potpuno suprotna, kad je ispred Venecije zabeležen najviši ikad izmeren nivo mora. Ali, ne u Veneciji, jer je laguna bila zatvorena sistemom Mojsije", zaključio je Ivica Vilibić.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja