PRVE REČI VOZAČA KOJI JE BRUTALNO DIVLJAO AUTOMOBILOM PO ZAGREBU: "Mercedesom" pokosio ljude na parkingu, POBACAO LJUDE
Foto: screenshot Twitter

horor

PRVE REČI VOZAČA KOJI JE BRUTALNO DIVLJAO AUTOMOBILOM PO ZAGREBU: "Mercedesom" pokosio ljude na parkingu, POBACAO LJUDE

Hrvatska -

Nakon dve noći provedene pod nadzorom policije, 23-godišnji Jan Erlich, doveden je danas u pratnji policije, vezan lisicama, u prostorije tužilaštva u Novom Zagrebu.

- Žao mi je. Loše se osećam zbog svega i nisam spreman da iznesem odbranu - rekao je, prenosi Jutarnji list.

Povod dolaska u državno tužilaštvo je stravična nesreća koju je vlastitom nepažnjom, nepromišljenošću te neiskustvom počinio na parkiralištu tržnog centra Supernova u novozagrebačkom Buzinu u petak oko 22 sata.

Pritom su tri osobe teško povređene a dve lakše, a Erlich je, prvo kao ukopan, odmah nakon naleta sedeo nekoliko minuta za volanom skupocenog Mercedesa te gledao u otvoreni airbag i desetak osoba kako pomažu unesrećenima da bi potom, nakon što je njegov suvozač pobegao iz vozila odmah nakon udesa, nervozno kružio oko auta, držao se za glavu i s nevericom posmatrao totalni dar-mar koji je napravio.

I upravo taj horor snimile su osobe koje su se tu večer, kako se može videti na mnogobrojnim snimcima koje su preplavile internet, poređale se i posmatrale turiranje "posebnih" vozila i njihove performanse. U svega 15-ak sekundi jeze, kako se može videti, Mercedes GT AMG je pešake obarao kao čunjeve i potom se zabio u drugi auto.

Istražitelji ga terete da je u 21.55 sati, kao mladi vozač vozio Mercedes GT AMG središnjim delom istočne trake prilaznog dela Holjevčeve avenije te je skrenuo desno s puta kružnog toka i došao do prilaznog parkirališta nasuprot Batak grilla. Pritom je postupio suprotno odredbama čl. 51. i 52. Zakona o sigurnosti saobraćaja na ulicama jer brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ulice, u ovom slučaju raskršća prilaznih ulaza parkirališta, a nije je prilagodio niti gustoći saobraćaja, odnosno mnoštvu pešaka i vozila.

Nego je, tereti se, naglo povećao brzinu kretanja postižući gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora pa je došlo do proklizavanja zadnjih pogonskih točkova, a zbog čega je izgubio nadzor nad vozilom. Auto se zaneo preko trake za suprotni smer kretanja gde je sleteo s puta na pešački prelaz i pomeo pešake Vedrana K. (35), Mateja G.(21) i Mateju K.(32) koji su stajali.

Zatim je moćna mašina udarila prednjim delom i u kantu za smeće, a potom i u saobraćajni znak nakon čega je finalno moćni Mercedes udario u bočni deo BMW-a kojeg je vozio 21-godišnji Ivan M. i koji je u društvu 22-godišnje saputnice, u tome trenutku bio zaustavljen ispred raskršća. Usled tog naleta oštećeno je još jedno vozilo.

Vedran K. najteže je prošao zadobivši traumatsku ozljedu mozga s nekoliko fraktura kosti lobanje i životno je ugrožen. Matej G. je također prošao s teškim povredama poput preloma podlaktice i napuknuća lobanje.

Dok se još uvek svima sležu utisci od viđenih prizora i dok se povređeni oporavljaju od zadobijenih povreda, a o psihičkima koje će tek uslediti možemo samo nagađati, Erlichu u prilog ne idu mnogobrojni snimci s mesta tragedije koje su dostupne organima vlasti.

Prošao je alkotest, još se uvek čekaju rezultati analize krvi i urina jer je novozagrebačko tužilaštvo odmah naložilo sprovođenje toksikološkog veštačenja te su preduzete i druge dokazne radnje radi utvrđivanja svih okolnosti nesreće.

A s obzirom da je svima upala u oko činjenica da neko tako mlad poseduje takav auto (i skup i snažnog motora od preko 500 konjskih snaga), nezvanično se saznaje da novac za kupovinu auta potiče od prodaje jednog zemljišta. I ne samo toga. Navodno je od prodaje zemljišta kupio s prijateljem u talonu tri auta s ciljem da ih provozaju malo i potom preprodaju.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track