U HRVATSKOJ NAJVEĆI RIZIK OD SMRTI OD VRUĆINA U EVROPI: Iza nje su Kipar, Grčka i Italija, jedan grad je rekorder, a nije na moru
Foto: Shutterstock, printscreen

STUDIJA OBUHVATILA EU, NORVEŠKU, ŠVAJCVARSKU I VELIKU BRITANIJU

U HRVATSKOJ NAJVEĆI RIZIK OD SMRTI OD VRUĆINA U EVROPI: Iza nje su Kipar, Grčka i Italija, jedan grad je rekorder, a nije na moru

Hrvatska -

Hrvatska je zemlja s najvišim rizikom od smrti uzrokovanim vrućinama u Evropi, a Osijek je rekorder među gradovima na Starom kontinentu.

To je pokazalo veliko istraživanje objavljeno u naučnom časopisu The Lancet Planetary Health.

Hrvatski sajt Indeks prenosi da se, prema očekivanju, rizik od smrti povezane sa hladnoćom raste kako se ide dalje prema evropskom severu, a onaj od vrućine prema jugu.

S druge strane, u oba slučaja pada prema zapadu, a raste prema istoku kontinenta.

Studija je sprovedena u 30 evropskih zemalja - 27 članica EU i u Norveškoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

Grčka, vrućina, visoke temperature
foto: Spyros BAKALIS / AFP / Profimedia

Iz nje su bili isključeni gradovi nekih evropskih zemalja koji imaju bitno drugačije klimatske uslove, kao što su na primer španski Azori i islandska prestonica Rejkjavik.

Najviši višak mortaliteta na hladnoći ima Letonija sa 240 na 100.000 stanovnika, a najniži Holandija sa 70 na 100.000. Hrvatska je visoko pozicionirana sa 156.

Najviši višak mortaliteta na vrućini ima Hrvatska s 37 na 100.000 stanovnika, a najmanji Irska s 1 na 100.000. Rekorder među gradovima je Osijek s 58.

Za Hrvatskom slede Kipar, Grčka i Italija.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track