PROPAO SPORAZUM UN: Plenković ponudio hrvatske luke za izvoz ukrajinskog žita
Foto: Printscreen Youtube/24sata News

PROPAO SPORAZUM UN: Plenković ponudio hrvatske luke za izvoz ukrajinskog žita

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovno je u sredu ponudio da se ukrajinsko žito izvozi preko hrvatskih luka, pošto je propao UN-ov sporazum koji je omogućavao da hrana iz Ukrajine stigne na svetsko tržište.

Moskva je u julu izašla iz sporazuma starog godinu dana kojim su stvoreni koridori za izvoz desetaka miliona tona žitarica i đubriva, optužujući Zapad da istovremeno opstruira izvoz njenog žita i đubriva.

Govoreći na samitu Inicijative tri mora u Bukureštu, Plenković je ponovno ponudio hrvatske luke kao alternativu za izvoz ukrajinskog žita.

„Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata za srednju Evropu i zato smo ponudili više mogućnosti u našim lukama, posebno u našoj strateškoj luci Rijeci“, rekao je premijer.

Dodao je i da vlada radi na železničkom povezivanju Rijeke na Jadranskom moru i luke Vukovar na Dunavu.

Ukrajina, žito, pšenica
foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Moskva ima uslove da se sporazum obnovi

Dogovor o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora smatra se ključnim za rešavanje globalne nesigurnosti hrane i obuzdavanje cena žitarica. Ukrajina takođe uveliko zavisi od prihoda od izvoza. Ali Kremlj nije bio zadovoljan načinom na koji se provodio pakt, službeno poznat kao Crnomorska inicijativa za žito.

Moskva želi da se ukinu prepreke za izvoz ruske hrane i đubriva u zamenu za dalju saradnju i traži ublažavanje zapadnih sankcija na plaćanja, logistiku i osiguranje brodova.

Otkako je izašla iz sporazuma, Rusija je pojačala napade bespilotnim letelicama i projektilima na ukrajinske rečne luke koje su postale alternativa crnomorskoj te na infrastrukturu za skladištenje.

Ukrajina kaže da su u tom procesu takođe uništene desetine hiljada tona žitarica. Proteklih nedelja Kijev je uspešno organizovao prolazak brodova kroz crnomorski koridor, uprkos opasnosti od napada. Rusija je zapretila da će tretirati sve brodove koji pristaju u ukrajinske luke kao potencijalne vojne mete.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track