ČOVEKU PRESADILI BUBREG BEBE: Veliki uspeh lekara, organi "proradili" tokom operacije
Ilustracija, Foto: Shutterstock

ČOVEKU PRESADILI BUBREG BEBE: Veliki uspeh lekara, organi "proradili" tokom operacije

Hrvatska -

Lekari Klinike za urologiju Rijeka KBC obavili su još jednu retku i zahtevnu proceduru transplantacije bubrega.

Reč je o postupku transplantacije dečijih bubrega, operacije koju trenutno u Hrvatskoj radi samo transplantacioni stručni tim urologa KBC Rijeka. Od 2018. godine do danas stručni medicinski tim Klinike za urologiju u Rijeci izvršio je tri takve transplantacije.

Reč je o takozvanoj en-blok transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine organa donora, oba bubrega presađuju u primaoca. Bubrezi su dobijeni preko Eurotransplanta i prevezeni u KBC u Rijeci, koji je ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega u Hrvatskoj.

Uprkos zahtevnosti same procedure, prednosti dečijih bubrega tokom transplantacije su niža stopa odbacivanja i duži opstanak transplantacije. Ovo povećava broj pacijenata sa transplantacijom bubrega, koji se smatra najboljim tretmanom za završnu bubrežnu insuficijenciju. U slučaju poslednjeg pacijenta, donor, kod kog je nažalost konstantovana moždana smrt, imao je samo 10 dana.

Nakon uspešne transplantacije, primalac se dobro oporavlja, a bubrezi su se već oporavili, odnosno "proradili", tokom same procedure.

- Zahtevnost ove procedure je što se radi o veoma malim prečnikima krvnih sudova donora, pa su vaskularne anastomoze sa krvnim sudovima primaoca tehnički zahtevne, kao i sam postoperativni tok, u kome se krvni pritisak mora stalno održavati na visokom nivou. nivoa nego inače. Treba naglasiti da svako postoperativno krvarenje i pad krvnog pritiska mogu dovesti do tromboze, odnosno propadanja bubrega donatora. Pošto se radi o maloj masi funkcionalnog parenhima, kada se tako mali bubrezi presađuju u odraslu osobu, potrebno je dugo čekati i pratiti primaoca dok bubrezi donora ne dostignu zadovoljavajuću funkciju i veličinu. S obzirom na dimenzije bubrega donatora, njihovih krvnih sudova i uretera, prilikom zahvata neophodno je koristiti posebne instrumente i ureteralne proteze. Zahtevi operacije stoga obuhvataju ceo tim: urologe, anesteziologe, u kontroloru i nefrologe, a izazov je bio i za operatere uroloških instrumenata koji moraju da pripreme odgovarajuće instrumente sa kojima se ne susreću svaki dan jer je to izuzetno retkost. operacija - naglasio je načelnik Klinike za urologiju KBC Rijeka i glavni hirurg operativnog tima Josip Španjol.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U hirurškom timu učestvovao je i prof. dr dekan Markić i doc. dr Antun Gršković, instrumentalisti su bili Vanja Hlača i Sanela Škevin, a anesteziološki deo tima činili su dr Mladen Ivanovski i Laura Gunek.

Anesteziolog Ivanovski je naglasio da je operacija obavljena brzo i uspešno.

- Pripremanje je trajalo oko tri sata, što je izuzetno kratko vreme za ovako zahtevnu proceduru. Bilo je veoma važno obratiti pažnju na kvalitet krvotoka i krvnog pritiska, odnosno održavati perfuziju doniranih organa, jer je velika razlika u godinama između davaoca i primaoca. Donator je imao samo 10 dana, a pacijent 52 godine, što je za mene kao anesteziologa bio najveći izazov. Zbog velike razlike u veličini krvnih sudova bila je neophodna adekvatna antikoagulantna terapija, pa je postojala mogućnost razvoja tromboze napojnih krvnih sudova. Na sreću, postupak je prošao bez poteškoća - rekao je Ivanovski.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track