GRUEVSKI ODRŽAO REČ: Na centralnom komitetu VMRO-DPMNE podneo ostavku, najavljeni mogući naslednici
Foto: EPA

promene

GRUEVSKI ODRŽAO REČ: Na centralnom komitetu VMRO-DPMNE podneo ostavku, najavljeni mogući naslednici

Severna Makedonija -

Centralni komitet VMRO-DPMNE večeras je izglasao da 22. i 23. decembra bude održan vanredni kongres najveće opozicione stranke u Makedoniji na kojem bi trebalo da bude izabran novi predsednik.

Kako su preneli lokalni mediji, lider VMRO DPMNE, bivši premijer Nikola Gruevski je Centralnom komitetu podneo neopozivu ostavku, koji je najavio početkom decembra zbog ubedljivog poraza stranke na oktobarskim lokalnim izborima.

Za održavanje vanrednog kongresa najveće opozicione partije glasalo je 100 članova Centralnog komiteta, jedan je bio protiv, a 10 je bilo uzdržano.

Generalni sektretar VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski je novinarima rekao da je Centralni komitetet odlučio da vanredni kongres ima 544 delegata i da će njihov spisak biti objavljen večeras na interent stranici stranke.

Vanredni kongres će biti održan u gradiću Valandovu na jugoistoku

Makedonije.

Kao najozbiljniji kandidati za naslednika bivšeg premijera Nikole Gruevskog na čelu VMRO-DPMNE, pored Mickovskog, u makedonskim medijima se spominju članovi Izvršnog komiteta Ilija Dimovski, Antonijo Milošoski i Nikola Poposki.

Generalni sektretar Mickovski u izjavi pre početka sednice nije isključio mogućnost da postane novi predsednik, ali je istakao da je siguran da će ko god dodje na čelo partije pobediti lidera konkurentskog SDSM Zorana Zaeva, bilo na vanrednim bilo na redovnim izborima i predvoditi makedonsku vladu.

Frakcija stranke koja se naziva Inicijativa za reforme ističe da su svi delegati koji će biti na vanrednom kongresu izbor Nikole Gruevskog sa prethodnog redovnog kongresa (koji je održan 2015. godine) i traži da se sada ne bira novi predsednik, već da se prvo promeni status i izborni kongres održi za par meseci, kako bi svi kandidati bili ravnopravni.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: EVO zbog čega Nebojša Čović može da bude osuđen na 12 godina zatvora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja