VAŽAN DAN ZA REPUBLIKU SRPSKU: Potpisan memorandum o zajedničkim politikama, a evo šta to znači za građane
Foto: RTRS

SA UNIJOM POSLODAVACA

VAŽAN DAN ZA REPUBLIKU SRPSKU: Potpisan memorandum o zajedničkim politikama, a evo šta to znači za građane

Bosna i Hercegovina -

U Banjaluci je danas potpisan memorandum o zajedničkim politikama za period od 2018-2020. između Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Vlade Republike Srpske.

Memorandum su potpisali predsednik Vlade Srpske Željka Cvijanović i predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Dragutin Škrebić.

Memorandum predstavlja uvođenje nove prakse i nove komunikacije sa socijalnim partnerima, rekla je Željka Cvijanović i dodala da se kroz ovaj memorandum pravi određena vrsta razrade svega što je dogovoreno sa poslovnom zajednicom i da je osnova za jedan čvrst akcioni plan.

"Memorandumom je prepoznata namera da se ide na smanjenje opterećenja cena rada, pitanje porodilja, zakona o stečaju, rekonstruisanje preduzeća i omogućavanje zapošljavanja ali i projekat podrške zapošljavanju koji je pregovaran sa Svetskom bankom", istakla je premijerka.

foto: Fonet

Naglasila je da je prioritet, osim stvaranja boljih osnova, i unapređenje poslovne zajednice i reforma javne uprave, te da je memorandumom pokazana puna opredijeljenost za dodatno zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić, naglasio je da je za poslovnu zajednicu i realni sektor najvažnije da se prvi put govori o smanjenju oporezivanja rada, kao i da je dogovoreno da u periodu 2018-2020. godine oporezivanje rada bude sveden na nivio iz 2008.

Dodao je da imaju dogovor sa Vladom Srpske da se investiranje u osnovnu delatnost ne oporezuje kao dobit preduzeća. Cvijanovićeva je izjavila da postoji mogućnost da već sutra bude potpisan memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina između Vlade i Saveza sindikata Srpske.

"Radi se na tome. Mi smo opredeljeni da sa našim socijalnim partnerima učvrstimo odnose i našu saradnju i obavezujemo se i dodatno kroz potpisivanje ovakvih dokumenata. Apsolutno smo otvoreni da taj sporazum o našim zajedničkim politikama potpišemo i sa sindikatom i tu smo kad god zatreba. Mislim da će se to realizovati, moguće i sutra", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: EVO zbog čega Nebojša Čović može da bude osuđen na 12 godina zatvora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track