MOGERINIJEVA SE PROŠETALA STAROM ČARŠIJOM TOKOM POSETE SKOPLJU: Pozvala Makedonce da izađu na referendum i popila čaj, a evo šta je dobila na poklon
Foto: Sloboden pečat

doputovala iz strazbura sa zaevim

MOGERINIJEVA SE PROŠETALA STAROM ČARŠIJOM TOKOM POSETE SKOPLJU: Pozvala Makedonce da izađu na referendum i popila čaj, a evo šta je dobila na poklon

Severna Makedonija -

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini juče je tokom posete Skoplju, prošetala Starom skopskom čaršijom gde je, osim što je pozvala Makedonce da izađu na referendum, na poklon dobila broš i popila čaj.

Ona je u Skoplje doputovala avionom iz Strazbura zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom koji se obratio u Evropskom parlamentu.

Mogerini je u društvu makedonskih zvaničnika prošetala čaršijom gde je porazgovarala i sa građanima.

Jedan juvelir joj je poklonio broš u obliku leptira koji je ona potom stavila na rever svog belog blejzera. Dve delegacije su potom sele u jednu čajdžinicu u čaršiji gde su popile čaj.

Mogerini je u čaršiji obratila građanima koje je pozvala da izađu na referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom koji bi mogao da omogući toj bivšoj jugoslovenskoj republici pristupanje Uniji i NATO.

Ona je istakla da Makedonci "drže ključ budućnosti" svoje zemlje i da bi trebalo da učestvuju na referendumu 30. septembra o promeni imena zemlje u "Severna Makedonija".

"Ne možete sebi dozvoliti da i dalje ćutite i propustite priliku da se izrazite o tome kakvu vrstu budućnosti želite za svoju zemlju", rekla je Mogerini, poručivši da "vrata EU ostaju otvorena za Makedonce".

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja