Najnovije vesti

MICOTAKIS: Priznanje makedonskog jezika je nacionalni ustupak, to nijedna grčka vlada dosad nije uradila
Foto: Reuters

protiv prespanskog sporazuma

MICOTAKIS: Priznanje makedonskog jezika je nacionalni ustupak, to nijedna grčka vlada dosad nije uradila

Severna Makedonija

Lider grčke opozicione partije Nova demokratija, Kirjakos Micotakis, ocenio je danas da priznanje makedonskog jezika i makedonske nacionalnosti predstavlja "nacionalni ustupak" koji, napominje, nijedna prethodna grčka vlada nije napravila.

Obraćajući se u grčkom gradu Tripoliju, Micotakis je naveo da je premijer Aleksis Cipras rekao "da" tamo gde su svi njegovi prethodnici rekli "ne".

On je dodao da je Nova demokratija upozorila vladu na "velike opasnosti izuzetno problematičnog Prespanskog sporazuma" koji predviđa promenu imena Makedonije u Republika Severna Makedonija.

foto: Reuters

"Rekli smo da je priznanje 'makedonskog' etniciteta nacionalni ustupak koji nijedna prethodna vlada nije napravila. Gde je Konstantinos Micotakis rekao 'ne', gde je Kostas Karamanlis rekao 'ne', gde je Antonis Samaras rekao 'ne', Cipras je rekao 'da", rekao je Micotakis.

Kako je dodao, na taj način, Cipras je omogućio makedonskom premijeru Zoranu Zaevu da pokaže prst Grčkoj.

foto: Beta / Vlada Makedonije

"Da nam kaže: Koja Severna Makedonija? Mi smo 'Makedonci', mi govorimo 'makedonski', a sutra ćemo tražiti da se ovaj 'makedonski' jezik zvanično uči u našoj otadžbini", rekao je Micotakis.

On je naglasio da njegova partija neće podržati taj sporazum.

"Nova demokratija je bila, sada je i biće protiv Prespanskog sporazuma i trudićemo se da ovaj sporazum ne bude usvojen jer podriva interese zemlje", poručio je Micotakis.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...