BIVŠI MINISTAR DOVEO HULIGANE I PRETUKAO KONTROLORE LETA: Nezapamćen skandal na aerodromu u Skoplju MOGUĆE I ZATVARANJE NEBA?
Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

haos

BIVŠI MINISTAR DOVEO HULIGANE I PRETUKAO KONTROLORE LETA: Nezapamćen skandal na aerodromu u Skoplju MOGUĆE I ZATVARANJE NEBA?

Severna Makedonija -

Makedonsku javnost već nekoliko dana potresa nezapamćeni skandal u javnom preduzeću M-NAV zaduženom za kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad te zemlje.

Nakon što je sindikat kontrolora leta upozorio na loše uslove rada i stranačko zapošljavanje, grupa od osam muškaraca navodno je pretukla dežurne kontrolore leta, koji su u tom trenutku nadzirali 28 aviona na nebu. Napadači su privedeni, ali ubrzo i pušteni iz pritvora, a kontrolori leta su najavili štrajk ako šefovi tog javnog preduzeća ne budu smenjeni.

Utvrđeno je da je grupu napadača koja je upala u kontrolni toranj predvodio Bekim Neziri, zaposlenik M-NAV-a, bivši makedonski ministar privreda i predsednik lokalnog ogranka stranke DUI, članice vladajuće koalicije. Neziri i još sedam napadača sumnjiče se za krivično delo ugrožavanja sigurnosti vazdušnog saobraćaja za koje je propisana kazna zatvora od najmanje 5 godina. Policija je uspela da privede Nezirija i još četvoricu napadača dok se za ostalima još traga.

Tužilaštvo je tražilo pritvor za četvoricu privedenih napadača tvrdeći da postoji opasnost od bega ili ponavljanja dela, a imajući u vidu da su četvorica napadača već nedostupna sudu. Istražni sudija Pajazit Pajaziti, međutim, odredio je samo mere opreza obrazlažući svoju odluku tvrdnjom da tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza da je pretilo ugrožavanje vazdušnog saobraćaja.

U trenutku napada, koji se dogodio u četvrtak, napadnuti kontrolori nadzirali su 28 aviona na nebu iznad Severne Makedonije. Tog dana su vladali i vanredni uslovi zbog sletanja i poletanja po maglovitom vremenu i smanjenoj vidljivosti te velikih kašnjenja i poremećaja redovnog reda letenja. Prava je sreća da se tog dana na nebu ništa dramatično nije dogodilo.

Kontrolori skopske i ohridske vazdušne luke, uz podršku druga dva sindikata u M-NAV, objavili su da upad smatraju terorističkim činom.

- Ulazak neovlašćenih osoba u zabranjenu i zaštićenu zonu čisti je teroristički čin po svim svetskim normama i zakonima - navode kontrolori.

Direktor M-NAV Fahrudin Hamidi dan nakon napada nazvao je upad "malim skandalom" i odbio da da ostavku kao i još druga dvojica odgovornih direktora - koji su svi iz redova DUI. Vlada je međutim iste večeri najavila razrešenje svih članova uprave te otvaranje postupka za izbor novih. To bi trebalo da se dogoditi na sutrašnjoj sednici.

- Ako Vlada ne smeni upravu M-NAV od 10. januara kontrolori letenja će stupiti u štrajk na neodređeno vreme i zatvoriće nebo nad Severnom Makedonijom radi sigurnosti putnika. Nadamo se da će sve ovo što se dogodilo rezultirati smenama direktora inače će vlada pokazati da im ništa nije važno osim fotelja - potvrdio je danas predsednik Sindikata kontrolora letenja Aleksandar Tasevski.

Incidentu je prethodio jedan od bezbroj javnih istupa sindikalista, koji godinama upozoravaju kako javno preduzeće za kontrolu leta, umesto visoke ekspertize koju takav posao traži, popunjava redove nekompetentnim kadrovima stranaka koje upravljaju tom kompanijom.

Na aerodromu u Prištini, podsetimo, nedavno se dogodila tuča u kojoj je učestvovalo nekoliko osoba. Razlog masovne tuče je prema navodima medija to što je jedan od muškaraca navodno pogledao tuđu ženu na čekiranju.

(Kurir.rs/T Portal/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

00:16

PUCANO NA AVION KROACIJA ERLAJNZA? Oštećena letelica sletela na aerodrom u Sarajevu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track