SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE Dodik: RS ne da svoje, neće tuđe i nikog ne ugrožava
Foto: Beta

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE Dodik: RS ne da svoje, neće tuđe i nikog ne ugrožava

Bosna i Hercegovina -

U Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci održana je svečana akademija pod nazivom "Simbol slobode" povodom obeležavanja Dana Republike Srpske. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava. Akademiji, osim zvaničnika Republike Srpske, prisustvovali su i poslanici Narodne skupštine i ministri u Vladi Srbije i patrijarh srpski Porfirije. Nakon akademije, u Vladi Republike Srpske priređen je svečani prijem.

U Banjaluci počelo je obeležavanje Dana Republike Srpske. Uoči svečane akademije, položeni su venci i odata pošta palim borcima.

Svečana akademija, kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, poslanici i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Danica Grujičić, Mihailo Jovanović, Nikola Selaković, Zoran Gajić, kao i srpski patrijarh Porfirije, počela je intoniranjem himne RS i himne Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u obraćanju na svečanoj akademiji da Republika Srpska želi mir i stabilnost, da ne da svoje i neće tuđe i da nikog ne ugrožava.

Milorad Dodik, Dan Republike Srpske
foto: Beta

Slavimo 9. januar, deveti dan u godini koji je pripao nama da ga obilježavamo kao dan osnivanja Republike Srpske. Činimo to s velikom ljubavlju i željom da nikoga ne povrijedimo, a da se ipak veselimo, jer to pripada nama, našoj duši, našem karakteru i slobodi. Sloboda Srbima na ovim prostorima nikada nije bila filozofska, već egzistencijalna riječ, zato je i proizvela mnoge naše akcije", rekao je Dodik.

Istakao je da se srpski narod oduvijek borio za slobodu, podnoseći velike žrtve i dodao da je Republika Srpska nastala pre ratnih sukoba u BiH.

"Formirali smo Republiku Srpsku zabrinuti za sudbinu srpskog naroda kojem je prijetilo odvajanje od matice Srbije i da budemo nešto što smo davno bili - prekodrinski Srbi, oni kojima su razni osvajači pravili tampon zonu uz Drinu kako bi ih odvojili od matice. Zabrinuti, nismo željeli rat i nismo dali povod za rat - rekao je Dodik i dodao da su u tom trenutku vođe srpskog naroda žrtvovale vlastiti komoditet, a neki od njih su danas pokojni, a neki u, kako je rekao, "belosvetskim kazamatima".

Patrijarh Porfirije čestitao je rođendan Republici Srpskoj i pozdravio okupljene rečima "Mir Božiji - Hristos se rodi", dodajući da je mir Božiji ono za čim čezne svaki čovek.

"Mi dobro znamo da je mir ono za čim čezne i naš narod i pozdrav kojim se pozdravljamo ovih dana pokazuje naše suštinsko opredeljenje za Hrista, istinu i pravdu i ljubav njegovu i da smo čitavim bićem oduvek opredeljeni za suštinski mir", rekao je patrijarh.

On je istakao da mir sa svakim čovekom i svim narodima nije moguće reazliovati bez mira sa Bogom. Patrijarh je naveo i da je Sveti Stefan koji se proslavlja 9. januara svedok Hristov i da, kako je rekao, taj svetitelj najbolje potvrđuje suštinu našeg opredeljenja za mir.

Milorad Dodik, Dan Republike Srpske
foto: Beta

"Neko bi hteo da nam spočita zašto slavimo Svetog Stefana u RS i neko bi da kaže da vi to ne treba da činite. Ima pravo da kaže, ali u najmanju ruku nama će biti jasno da on ne razume šta znači slaviti svetitelja", rekao je patrijarh.

''Mi ni od koga ne treba da tražimo da isto slavi'', rekao je patrijarh i dodao ''da ne smemo nametati svoj model života, ali istovremeno ni po koju cenu se ne smemo odreći svoje slave jer bi to značilo da se odričemo svoje vere i sebe''.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da 9. januar predstavlja i više od dana u kome se obeležava važan istorijski događaj, dodajući da je to pitanje identiteta u kome se stapaju vera, kultura, tradicija i posvećenost crkvi.

"Srbija je svoje opredeljenje da to čuva i poštuje dokazala mnogo puta i potvrdila i u decembru kada je pobedila politika predsednika Aleksandra Vučića. Jedan od najvažnijih elemenata te politike jeste očuvanje jedinstva i vođenje računa o našem narodu gde god da živi, kao i jačanje veza sa RS", rekao je Orlić na akademiji.

Orlić je uputio izvinjenje narodu RS jer su slušali, kako je rekao, "neprihvatljivu hajku koju su poraženi na izborima u Srbiji poveli protiv njih želeći da opravdaju sebe", ocenivši da je reč o "neodgovornoj manjini".

Orlić je preneo okupljenima pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, državnog rukovodstva i čestitao praznik, poručujući da mir mora da se čuva kao najveća dragocenost, ali se istovremeno, kako kaže, ne sme odustati od sebe.

Dodao je da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku.

Na svečanoj akademiji obratili su se i akademik Matija Bećković i pozorišni reditelj i scenarista Nikola Kolja Pejaković.

Nakon svečane akademije u dvorani "Borik", u Vladi Republike Srpske priređen je svečani prijem.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

02:29

VUČIĆ I DODIK OBELEŽAVAJU GODIŠNJICU OLUJE U PRIJEDORU! Obišli vrtić Srbija, u planu izgradnja kapele ma mestu stradanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track