FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO: Peta sezona Međunarodnog dečijeg društveno odgovornog projekta
Foto: Promo

Spektakl za mlade fudbalere

FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO: Peta sezona Međunarodnog dečijeg društveno odgovornog projekta

Sport -

"Gazprom", zvanični partner FIFA i Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, objavio je početak pete sezone Međunarodnog dečijeg društveno odgovornog projekta "Fudbal za prijateljstvo" koji će se održati u Sankt Petersburgu (Rusija) od 26. juna do 3. jula 2017. godine.

Ove godine se geografski opseg projekta znatno proširio: broj zemalja učesnica se dvostruko povećao: sa 32 na 64. Dakle, projekat je okupio mlade fudbalere sa 4 kontinenta: Afrike, Evroazije, Severne Amerike i Južne Amerike.Peta sezona će se odvijati u novom formatu. Umesto timova koji predstavljaju fudbalske klubove različitih zemalja, mladi fudbaleri će se izmešati u osam internacionalnih timova, tj. osam “Reprezentacija prijateljstva”.U okviru otvorenog žreba određeno je iz kojih će zemalja biti igrači svake reprezentacije, kao i pozicije na kojima će zaigrati predstavnici zemalja učesnica. Pojedinačni odabir igrača će se održati u okviru "Štafete prijateljstva". . U timove koji se sastoje od osam učesnika biće uključeni i dečaci i devojčice uzrasta od 12 do 14 godina, uključujući decu sa ograničenim sposobnostima.

Žreb je održan u režimu internet konferencije. U ceremoniji su učestvovali mladi treneri “Reprezentacija prijateljstva”: Mihail Babič (16 godina, Rusija), Rene Lampert (15 godina, Slovenija), Stefan Maksimović (15 godina, Srbija), Felipe Soares (17 godina, Portugalija), Čarli Sui (12 godina, Kina), Elvira Hercog (16 godina, Švajcarska), Igor Gricuk (14 godina, Ukrajina) i Brendon Šabani (15 godina, Velika Britanija), kao i predstavnik Međunarodnog pres-centra projekta Lilija Matsumoto (15 godina, Japan).1. jula će se u Sankt Petersburgu održati Međunarodno prvenstvo "Fudbal za prijateljstvo" u okviru kojeg će na teren izaći timovi mladih fudbalera različitih nacionalnosti, pola i fizičkih mogućnosti. 2. jula će se održati Peti Međunarodni forum "Fudbal za prijateljstvo" na kome će deca zajedno sa čuvenim fudbalerima i novinarima diskutovati o pitanjima promovisanja vrednosti projekta u različitim zemljama.

Međunarodni dečiji društveno odgovorni projekat "Fudbal za prijateljstvo" je organizovan od strane kompanije "OAO Gazprom" u okviru programa "Gazprom za decu". Cilj projekta je razvoj omladinskog fudbala, razvoj tolerancije i poštovanja različitih kultura i nacija među decom iz različitih zemalja. Ključne vrednosti koje podržavaju i promovišu učesnici su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenost, pobeda, tradicija i čast. Glavni događaj projekta je godišnji Međunarodni dečiji forum "Fudbal za prijateljstvo" na kom se okupljaju mladi fudbaleri iz čitavog sveta i razgovaraju sa predstavnicima medija i čuvenim fudbalerima o važnosti poštovanja svojih i tuđih vrednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track