Kinez u rikši stigao iz Pekinga na Igre u Londonu

entuzijasta

Kinez u rikši stigao iz Pekinga na Igre u Londonu

Sport -
"Prešao sam 16 zemalja i prevalio 60.000 kilometara, ali sam želeo po svaku cenu da dođem na vreme za ceremoniju otvaranja", kazao je ovaj 57. godišnji entuzijasta.

LONDON - Kinez Čen Guanming je za dve godine prevalio 60.000 kilometara na rikši, prešavši 16 zemalja od Pekinga do Londona, kako bi "širio olimpijski duh" i prisustvovao svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u britanskoj prestonici.

"Prešao sam 16 zemalja i prevalio 60.000 kilometara, ali sam želeo po svaku cenu da dođem na vreme za ceremoniju otvaranja", kazao je ovaj 57. godišnji entuzijasta.Novinaru Bi-Bi-Sija je ispričao da je odlučio da krene na ovo putovanje nakon što je video gradonačelnika Londona Borisa Džonsona kako prima olimpijsku zastavu na zatvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 2008.Na put je krenuo pre dve godine.

Do Londona je pedalirao kroz 16 zemalja, suočavajući se sa bezbroj neugodnosti - visokim temperaturama, nesnosnom vlagom, poplavama, snegom, ali i ratnim zonama u Avganistanu.Kao potvrdu svoje priče, Čen pokazuje pasoš išaran vizama i fotografije sa putovanja.

U London je stigao 6. jula s nadom da će prisustvovati večerašnjoj svečanosti otvaranja Olimpijskih igara.

"Veliki sam obožavalac Olimpijskih igara i želim da ih prati ceo svet", kazao je Čen, koji je već 2001. obišao Kinu na rikši kada je Peking proglašen za domaćina Igara 2008.Tada je prešao oko 90.000 kilometara "šireći svest o zaštiti životne sredine", a zauzvrat je kao priznanje za svoje zalaganje dobio mesto na ceremoniji zatvaranja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track