03:33

NAČIN NA KOJI SE RADI SA DECOM JE KRIMINAL! Grbić o trenutnom stanju sporta u Srbiji: Trenerima su samo FINANSIJE BITNE

kurir tv

NAČIN NA KOJI SE RADI SA DECOM JE KRIMINAL! Grbić o trenutnom stanju sporta u Srbiji: Trenerima su samo FINANSIJE BITNE

Sport -

Vladimir Vanja Grbić, bivši odbojkaš, gostovao je u jutarnjem programu gde se dotakao trenutne situacije u sportu za koje smatra da je daleko potonula.

- Mi smo počeli u jednom sastavu 1995. godine da bi došli u jednom sastavu 2000. godine gde su neki igrači bili još juniori. Ekipa se formira i ekipa se gradi. Mislim da odgovor leži u bazi. Mi smo ranije imali jako lepo definisan sistem i ranije je država sport ravnala sa nivoom kulture. To je bila edukacija, svi su mogli da se bave sportom i oni koji su bili uspešni su bili stipendirani. Ljudi koji su radili u sportu su bili ozbiljne institucije, imali su podršku i bili su prepoznatljivi u društvu. Drugačija je bila situacija nego što je danas - rekao je Grbić.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

- Ranije je bila opšta tendencija časti da se igra za reprezentaciju. Posmatrajte sportistu koji je plaćao članarinu i čiji je roditelj ulagao u njega. Koju bi on obavezu trebao da ima prema reprezentaciji kada je ulagao samo u sebe. Stalno se zaboravlja jedan bitan faktor, a to je edukacija trenera na misiju da rade sa decom - rekao je Grbić.

deca, fudbal
foto: Shutterstock, Ilustracija

Takođe je naveo da je današnji rad sa decom kriminal jer se samo ogleda u novcu.

- Način na koji se radi sa decom danas je kriminal. Način na koji se deci prodaje sport je kriminal jer se deci govori da će biti budući Đoković ili se bave prevarom da bi navukli roditelje da im plate članarinu. Sve se svodi na finansijski apsekt da bi se pokrili troškovi jer ti klubovi nisu prepoznati od strane sistema sporta. Što nas dovodi do ekonomskog problema, a ne onog bitnog edukativnog. Rad sa decom je misija. Možete da povredite dete fizički zato što ste nestručni, ali možete da ga uništitte emocionalno odnosno psihološki za ostatak života. Da se nikada više ne uključi u neki sport jer mu je to trauma za ceo život - rekao je Grbić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:00

Jokić isprobao koševe u Berlinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track