VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA: Brazil gori 27 dana pre početka Mundijala
Foto: Reuters

Brazilci protiv Svetskog prvenstva

VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA: Brazil gori 27 dana pre početka Mundijala

Brazil 2014 -
Policija je u Sao Paulu i Rio de Žaneiru upotrebljavala gumene metke i suzavce, dok su građani kamenjem gađali policiju i vojsku, palili gume i blokirali puteve
1 / 5 Foto: Reuters

Do početka Svetskog prvenstva ostalo je još samo 27 dana, a u Brazilu vlada potpuni haos. U četvrtak uveče policija i vojska su morale da izađu na ulice većih gradova kako bi rasterali ratoborne demonstrante. Brazilci su protestvovali zbog velikih troškova organizacije Svetskog prvenstva koje počinje 12. juna utakmicom Brazil - Hrvatska.

Policija je u Sao Paulu i Rio de Žaneiru upotrebljavala gumene metke i suzavce, dok su građani kamenjem gađali policiju i vojsku, palili gume i blokirali puteve. Brazilci su pri tom palili i gazili državnu zastavu.

Brazilci time izražavaju protest jer smatraju da su pare, upotrebljene za organizaciju Mundijala mogle da se upotrebe za privredu. Socijalno stanje u Brazilu je izuzetno teško jer je veliki broj mladih bez posla. Prošle godine na protestima je bilo više od milion Brazilaca, a u poslednja 24 sata uhapšeno je 235 ljudi.

Ministar sporta Aldo Rebelo izjavio je da nema bojazni oko održavanja Mundijala.

"Nema panike. Bićemo spremni da ugostimo preko 600.000 navijača tokom održavanja Svetskog prvenstva. Ovo su protesti koji nisu povezani s turnirom", rekao je Rebelo.

Sa druge strane, neki od vođa radničkih sindikata koji učestvuju u protestima, ističu troškove za Mundijal kao glavni problem.

"Naš cilj je simboličan. Ne želimo da oštetimo ili uništimo stadione. Želimo veća prava za radnike. Hteli smo da pokažemo šta će organizacija ovako velikog takmičenja značiti za siromašne" - rekao je jedan od vođa radničkog sindikata.

http://www.youtube.com/watch?v=20v5qBj7Yqw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track