TRADICIJA: Brazilci iz sujeverja odabrali meč sa Srbijom
Foto: Kurir Sport

Čeka nas važan meč

TRADICIJA: Brazilci iz sujeverja odabrali meč sa Srbijom

Brazil 2014 -
Srbija i Brazil se sastaju u zemlji domaćina ovogodišnjeg Mundijala a ova dva tima imaju bogatu istoriju susreta

Srbija se u petak od 21 čas sastaje sa selekcijom Brazila, koja je domaćin Mundijala i po mnogima prvi favorit da ovo takmičenje osvoji rekordni šesti put.

Srbija, pod sadašnjim imenom nikada nije igrala protiv Brazila, ali sa druge strane bivša država Jugoslavija ima bogatu istoriju kada su u pitanju susreti sa Brazilom.

Prvi susret, mnogima dobro poznat iz serijala "Montevideo", odigrao se u Urugvaju na prvom Mundijalu 1930. godine, kada je Jugoslavija slavila sa 2:1 u grupnoj fazi.

Sudbina je htela da se i naredna dva duela odigraju na Mundijalima. Prvi se igrao 1950. godine kada je Brazil slavio sa 2:0, a četiri godine kasnije rezultat je bio 1:1, takođe u grupnoj fazi Mundijala. Oba tima su prošla dalje ali su opa izgubila u četvrtfinalu, Brazil od Mađarske koja je stigla do finala a Jugoslavija od Zapadne Nemačke koja je postala prvak sveta.

Do sledećeg mundijalskog susreta prošlo je čak 20 godina, kada je rezultat u grupi bio 0:0. Jugoslavija je uspela da grupnu fazu završi ispred Brazilaca zbog bolje gol razlike ali je u drugoj fazi doživela tri poraza i ispala iz takmičenja, dok je Brazil osvojio četvrto mesto.

U pomenutom periodu od 20 godina, Jugoslavija i Brazil su odigrali još 3 meča, jednom je bilo nerešeno (3:3), a dva puta je slavio Brazil (3:2 i 2:0).

U aprilu 1986. Brazil je savladao Jugoslaviju u prijateljskom meču sa 4:2, tri godine kasnije bilo je 0:0 dok je u oktobru 1991. Brazil ponovo slavio, ovoga puta sa 3:1. Poslednje dve decenije donele su tri duela ove dve reprezentacije.

Prvo je krajem 1994. Brazil slavio sa 2:0, u septembru 1998. Jugoslavija je odigrala 1:1 sa tadašnjim vicešampionima sveta, dok je 2002. godine, par meseci pred Mundijal, Brazil slavio sa 1:0, a nešto kasnije ponovo postao prvak sveta.

Možda je baš to razlog što su odabrali našu reprezentaciju za prijateljski meč tik pred Mundijal.

Ukupno 14 duela, jedna, i to prva pobeda Jugoslavije, šest remija i 7 poraza. Večeras prvi put Srbija igra protiv Brazila, pa bi taj novi prvi susret, mogao da nam donese sreću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track