PUT DO FINALA: Nemci razbijali, Argentinci pogađali u zaustavnom vremenu

Još samo korak

PUT DO FINALA: Nemci razbijali, Argentinci pogađali u zaustavnom vremenu

Brazil 2014 -
Obe ekipe su do sada ostvarile pet pobeda, s tim što su Argentinci posle penala izbacili Holandiju i prošli u finale, dok su Nemci u grupnoj fazi remizirali sa Ganom
1 / 7 Foto: AP

Fudbalske reprezentacije Nemačke i Argentine sastaće se u finalu Svetskog prvenstva u Brazilu, a pre meča na Marakani jasno je da je put dva tima do borbe za trofej bio potpuno drugačiji.

Dok su Nemci od meča sa Portugalom pa do razbijanja Brazila igrali uglavnom ujednačeno i dominirali, Argentina se mučila, ali je stepenik po stepenik išla ka cilju.

Nemačka

Selekcija koju sa klupe predvodi Joakim Lev počela je turnir furiozno briljantnom igrom i pobedom nad Portugalom u meču koji je sudio naš arbitar Milorad Mažić. Tri gola Milera i jedan pogodak Humelsa, bili su dovoljni za slavlje 4:0.

Meč sa Ganom doneo je "pancerima" jedini remi do sada, a oba gola koja su postigli Mario Gece i Miroslav Klose, prvi za vođstvo, a drugi za konačnih 2:2 pala su u drugih 45. minuta.

Poslednji meč grupne faze takmičenja Nemačka je igrala sa Amerikom. Protiv tima koji sa klupe predvodi legendarni centarfor i Levov prethodnik i prvi šef na klupi Jirgen Klinsman finalista Mundijala je poveo golom Milera i potpuno kontrolisao meč, igrajući taman toliko koliko je potrebno za nova tri boda i još jednu dozu samopouzdanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi meč nokaut faze sa Alžirom, bio je dinamičan sa šansama na obe strane, ali su golovi pali tek u produžetcima. Šurle i Ozil pogodili su mrežu možda najprijatnijeg iznenađenja na šampionatu, a gol koji je primljen u nadoknadi vremena nije pokvario opšti utisak o Nemcima, kao ekipi koja je sposobna da se posle niza polufinala možda domogne i titule.

Rani gol Humelsa i bravure Manuela Nojera na golu bile su dovoljne da se eliminiše i Francuska i trasira put ka polufinalu. Nemci su na tom meču pokazalči strpljenje, dok je Nojer potvrdio da ne sdamo dobro brani već intervencijama van šesnaesterca pomera odbranu bliže centru i povećava presing na protivnika.

Foto: AP
Foto: AP

Polufinale u Belo Horizonteu i bukvalno demoliranje Brazila priča je, koja će se pričati tokom svakog od sledećih Mundijala. Nemci su se poigravali sa rivalom do te mere da se čak pojavio i video snimak kako selekcija trenera Leva igra sama protiv duhova. Brazil nije postojao, a sa druge strane večerašnji finalista imao je sve: pas igru, prekide, šanse, golove, trčanje...

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Argentina

Argentina se od starta i meča sa Bosnom i Hercegovinom mučila, ali je korak po korak najviše zahvaljujući Mesiju uspela da se domogne finala. Bosanci su pali u ne tako lepršavoj igri, ali dovoljnoj da se uz pomoć autogola Kolašinca i pogotkom Mesija put ka toliko željenoj tituli započne trijumfalno.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Protiv Irana tim selektora Sabelje se mučio, ali je Mesi u nadoknadi vremena posle odluke sudije Milorada Mažića da dosudi slobodan udarac maestralno pogodio gol i probio bedem rivala.

Meč sa Nigerijom doneo je dosta muke. Počeo je ekspresnim golovima na obe strane, tako da je posle četiri minuta na semaforu stajalo 1:1. U nastavku su Mesi koji je postigao dva gola i Rojo, doneli trijumf i u senku bacili podatak da je odbrana samo protiv Irana ostala nesvaladana.

Švajcarska je u osmini finala odolevala duže od Irana. Meč je otišao u produžetak, a u 118. minutu Mesi je povukao loptu, odložio je na stranu za Di Mariju čiji je šut značio plasman u četvrtfinale.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poučeni iskustvom iz meča sa Švajcarskom Argentinci su od starta duela sa Belgijom pokazali odlučnost da postignu gol. Nagrađeni su već u osmom minutu kada je Gonzalo Iguain sjajno pogodio mrežu. Posle toga "gaučosi" su rutinski čuvali rezultat i plasirali se u polufinale.

Važnost meča sa Holandijom, donela je nešto zatvoreniji i oprezniju igru. Argentina je stvorila više šansi od rivala, ali Mesi, Laveci i Maksi Lopez nisu bili precizni, pa je golman Romero odbranom dva penala otvorio put kao ostvarenju šampionskog sna dugog 24. godine.

Brojke govore

Nemačka - Argentina

Broj mečeva na Mundijalu 105:74 Pobede 65:41 Nerešeno: 20:13 Porazi 20:20

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track