LEGENDE BESNE: Hrvatski košarkaši su se us.ali, ne bi dobili ni Čehinje, sramota, tragedija

Reakcije na debakl u Lilu

LEGENDE BESNE: Hrvatski košarkaši su se us.ali, ne bi dobili ni Čehinje, sramota, tragedija

EP Košarka -
Košarkaške legende iz Hrvatske su šokirane očajnom igrom izabranika selektora Velimira Perasovića

ZAGREB - Košarkaška reprezetnacija Hrvatske doživela je debakl na Evropskom prvenstvu.

Reprezentacija Češke demolirala je Hrvate u četvrtfinalu (80:59), poslala ih kući i ostavila bez nade da mogu da se nađu na Olimpijskim igrama u Riju.

Debakl košarkaša tema je dana u Hrvatskoj. Košarkaške legende su besne, svi se osećaju poniženo, osramoćeno, jer se ovakva katastrofa ne pamti.

Bivši selektor "vatrenih" i legenda jugoslovenske košarke Petar Skansi izjavio je da su se reprezentativci Hrvatske "us.ali".

"Od svega me najviše pogodila činjenica da smo se us.ali, da naši asovi nemaju junačko, nego zečije srce", rekao je Skansi.

"Eliminisani smo od Čeha potpuno zasluženo, održali su nam lekciju, čak su nas osramotili. Ispada da mi sami sebe lažemo, tačnije da oni, igrači, ali i svi ostali koji su pratili i podržavali reprezentaciju ozbiljno sami sebe zavaravaju. Te priče da će biti pravi kad bude najpotrebnije pokazale su se kao obična ploskula, iluzija sa kojom smo živeli", dodao je Skansi.

Bolno iskren bio je i legendarni Dino Rađa, član generacije koja je 1995. osvojila poslednju medalju za Hrvatsku na nekom velikom takmičenju.

"Očekivao sam da ćemo se uprkos mučenju nekako provući dalje, iščupati pobedu protiv prosečne Češke barem na talent ili iskustvo. Ni u najgorim snovima nisam očekivao da ćemo izaći na teren kao reprezentacija osnovne škole. Stalno se provlačila priča da je obrana naša prednost, a onda nam Česi u prvom poluvremenu daju 50 poen! I onda, umesto da u drugo poluvreme uđu kao ’nabrijani’ psi, oni uđu još mlitavije i beskrvnije. Ma, sa ovakvom igrom ne bi oni dobili ni žensku reprezentaciju Češke", rekao je Rađa.

Legenda Zadra i jugoslovenske košarke Josip Đerđa izjavio je da nije nimalo iznenađen neuspehom reprezentacije i da je ovo tragedija koja se nastavlja.

"Ovi momci su nas sve ponizili, osramotili i potvrdili kako se košarkaški genije ne postaje na temelju ocene nepismenih košarkaških tzv. stručnjaka. Videli smo na Evrobasketu koliko je njihovo košarkaško znanje. Zapravo, ti kvazistručnjaci su od naših reprezentativaca, koji imaju potencijala, napravili tigrove od papira", dodao je Đerđa.

Oglasio se i bivši selektor "vatrenih" Aco Petrović, koji je istakao da je ovo najgori poraz u poslednjih 20 godina.

"Stravično bolan poraz. Ovo je najgori poraz u poslednjih 20 godina, vreme je za veliku čistku", rekao je Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track