SALE PROTIV UČITELJA: Đorđević sa posebnim emocijama čeka duel sa Mađarima
Foto: FIBA

biće zanimljivo

SALE PROTIV UČITELJA: Đorđević sa posebnim emocijama čeka duel sa Mađarima

Eurobasket -

Košarkaške reprezentacije Srbije i Mađarske sastaće se u osmini finala Evrobasketa u Istanbulu.

Dok je Srbija zahvaljujući Letoncima bila prva u grupi u Turskoj, Mađari su do osmine finala stigli pošto su u direktnom duelu protiv Čeha uspeli da slave, a taj meč je obeležio novi košarkaš Barselone Adam Hanga. U pobedi od 85:73, Hanga je ubacio 31 poen i imao po osam skokova i asistencija.

Hanga je sa 13.2 poena u proseku prvi strelac tima, dok ga u stopu prati David Vojvoda. Ljubitelji košarke u Srbiji ga znaju, jer je sa Solnokom igrao ABA ligu.

Orlovi su protiv Mađarske igrali 2008. godine u kvalifikacijama za EP 2009, a oba meča smo ubedljivo dobili - 94:60, 61:89.

Duel, koji je na programu u nedelju od 14.15 obeležiće još jedan interesantan detalj. Na klupi Mađarske sedi nekadašnji tandem subotičkog Spartaka Stojan Ivković (igrao centra) i Goran Miljković, koji je kao trener i uveo Subotičane u prvu ligu.

Miljković i Ivković, čija je ćerka Anđa, igrala za Spartak i mlađe reprezentativne kategorije naše zemlje, ali je zbog povrede kolena napustila košarku, su akteri još jednog zanimljivog događaja iz poslednje lige Jugoslavije (bez klubova iz Hrvatske i Slovenije). U poslednjem kolu regularnog dela sezone u kojoj je Partizan postao prvak Evrope u Istanbulu savladavši Huventud (71:70) legendarnom trojkom Đorđevića,

Sloboda (koju je trenirao Borislav Džaković, koji je prvi uveo Đorđevića u seniorsku košarku) i Spartak su u direktnom duelu odlučivali o učesniku plej-ofa. Slađan Stojković je dve sekunde pre kraja doveo Slobodu u minimalno vođstvo. Posle minuta odmora Koturović je izveo loptu ispod koša Spartaka i dugim pasom našao Ivkovića u reketu Tuzlaka. Ivković je poentirao, ali koš nije priznat zbog navodnog isteka vremena.

Sloboda je otišla u plej-of, ali je zbog početka rata u Bosni sa Partizanom igrala samo u Beogradu.

Miljković, u košarkaškom svetu poznatiji po nadimku Finac je inače, bio jedan od prvih trenera sadašnjeg selektora Srbije Aleksandra Đorđevića. On ga je iz Radničkog, gde je radio, sa sobom poveo u Crvenu zvezdu, ali su im se putevi ubrzo razišli.

Videćemo, kako će mnogo godina kasnije proteći susret starih znalaca.

Kurir sport, Foto: FIBA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Spektakularno! Ovo sigurno ne možete da vidite na Evropskom prvenstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track