(VIDEO) OSVETA AZURA: Italijani skinuli evropsku krunu Špancima, na redu svetski šampioni Nemci
Foto: Italija, EVRO, Getty Images

Stari kontinent čeka novog kralja

(VIDEO) OSVETA AZURA: Italijani skinuli evropsku krunu Špancima, na redu svetski šampioni Nemci

Francuska 2016 -

Reprezentacija Italije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobedom nad Španijom 2:0 (1:0) u meču osmine finala na stadionu "Francuska" u Sen Deniju.

Golove su postigli Đorđo Kjelini u 33. i Gracijano Pele u 90. minutu.

@@@@ by AlmarsadPro

"Azuri" će se za plasman u polufinale boriti sa aktuelnim svetskim šampionima Nemcima, 2. jula u Bordou.

Italija se "osvetila" Španiji za poraz u finalu prošlog Evropskog prvenstva. Pre četiri godine u Kijevu "crvena furija" je odbranila kontinentalnu krunu najubedljivijom pobedom u finalu u istoriji - 4:0. "Azuri" su sada servirali osvetu Špancima, i to hladnu, skinuvši ih sa evropskog trona, na kome su proveli osam godina.

Selekcija Antonija Kontea zasluženo se našla među osam najboljih u Evropi. Italijani su bili bolji danas na stadionu "Francuska" naročito u prvom poluvremenu kada je bez premca najbolji igrač "crvene furije" bio golman David De Hea. Spasavao je tada još uvek aktuelnog evropskog prvaka nekoliko puta, ali nije mogao u 33. minutu kada je Eder izveo slobodan udarac, De Hea kratko odbio loptu, Emanuele Đakerini je pomerio do Đorđa Kjelinija, kome nije bilo teško da je ubaci u mrežu.

Španci su se uozbiljili u uvodu drugog poluvremena, ali takva njihova agresivna i odlučna igra bila je kratkog daha. Trajala je desetak minuta pošto su ih zatim Italijani umrtvili.

Najbolju priliku na meču propustio je Eder u 55. minutu kada je izašao sam pred De Heu, ali je čuvar mreže Španije fantastično intervenisao. Tako je produžio nadu "crvenoj furiji" da može makar do izjednačenja, ako ne i do preokreta, ali Inijesta, Fabregas i saigrači ne predstavljaju više moćnu mašineriju koja je od 2008. do 2012. osvojila dve evropske i jednu svetsku titulu.

Kada su Španci na kraju bacili sve karte na napad, sevnula je još jedna kontra Italijana, koju je krunisao Gracijano Pele za konačnih 2:0.

Ovaj poraz označio je i definitivan krah jedne od najuspešnijih generacija u istoriji fudbala, koji je počeo još na Mundijalu 2014. u Brazilu. Takođe, trofejni selektor Visente Del Boske odlazi u penziju, pa će Španci morati da krenu "od nule"...

Italijani su, kao i u grupnoj fazi (ako se izuzme meč sa Republikom Irskom u kome su igrali sa rezervnim timom), ponovo odigrali onako kako je zamislio Antonio Konte. Taktički izvandredno i nabijeni pozitivnom energijom.Da li će ti aduti biti dovoljni da se sruši i svetski prvak, saznaćemo 2. jul.

U svakom slučaju, Evropa će 10. jula dobiti novog fudbalskog kralja.

TOK MEČA:

Kraj - 2:0!

90. minut - 2:0! PELE!

90. minut - VELIKA ŠANSA ZA ŠPANIJU! Pike je promašio veliku, veliku priliku! U stvari, Bufon je fantastično reagovao!

82. minut - Menja i Konte - umesto Edera u vatru je ubacio Insinjea.

81. minut - Aduriz, koji je na teren ušao na početku drugog poluvremena, izašao je zbog povrede, a ušao je Pedro.

77. minut - SNAŽNO TUČE I PIKE! Ponovo Bufon.

76. minut - STRAŠAN ŠUT INIJESTE! Bufon je odbranio!

75. minut - KONTE GUBI ŽIVCE!

71. minut - Fabregas je izveo korner, a Ramos glavom poslao loptu preko gola.

70. minut - Lukas Vaskez menaj Moratu.

70. minut - Šut Aduriza sa ivice šesnaesterca - pored gola.

65. minut - Posle uvodnih desetak minuta drugog poluvremena u kojima su Španci igrali agresivno, Italijani su uspeli da ih smire.

62. minut - Ponovo prete Italijani. Sevnula je još jedna kontra, De Šiljo je poslao brzu prizemnu loptu pred gol, De Hea nije baš najbolje intervenisao, ali nije u blizini bilo Italijana da odreaguju.

Bufon je još nesavladan na EVRO 2016 (branio protiv Belgije i Švedske)

55. minut - VELIKA ŠANSA ZA ITALIJU! U jeku španske dominacije, Eder je izašao sam pred De Heu, a golman Mančester junajteda je još jednom zablistao. Svemu je prethodila "štikla" Pelea.

54. minut - Španci su se uozbiljili u drugom poluvremenu. Mnogo su agresivniji, opasniji...

53. minut - Prva izmena kod "azura" - Tijago Mota umesto De Rosija.

49. minut - PRVA ŠANSA ZA ŠPANIJU! Morata je sa pet metara šutirao glavom, ali direktno u Bufona.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Aduriz je zamenio Nolita u španskoj reprezentaciji.

Kraj prvog poluvremena - 1:0 za Italiju! "Azuri" zasluženo vode. Stvorili su nekoliko prilika, jednu realizovali, dok aktuelni šampion Evrope nije stvorio nijednu.

45. minut - JOŠ JEDNOM DE HEA SPASAVA ŠPANCE! Fenomenalan šut Đakerinija, De Hea je još jednom sjajno intervenisao.

KJELINIJEV 7. GOL ZA REPREZENTACIJU!

33. minut - GOOOLLL! 1:0 za ITALIJU! KJELINI! Eder je izveo slobodnjak sa 22 metara, tukao je pored "živog zida", De Hea je odbranio, ali kratko odbio loptu, na nju je naleteo Đakerini i samo je pomerio do Kjelinija, a defanzivac Juventusa je ubacio u praznu mrežu. Zanimljivo je da su posle slobodnog udarca dvojica Italijana bila najbliža De Hei... Ni "živi zid" nije bio dobro postavljen...

29. minut - UMALO AUTOGOL RAMOSA! Nespretno je intervenisao kapiten Španije posle centaršuta sa leve strane, ali je na njegovu sreću lopta otišla u korner.

28. minut - Prvi šut Španaca u okvir gola. Učinio je to Inijesta, ali Bufon nije imao problema da ukroti loptu.

25. minut - ŠANSA za ITALIJU! De Šiljo je centrirao sa leve strane, a Parolo pokušao glavom - pored gola.

15. minut - Kiša je stala. Sada sija sunce.

11. minut - OPET DE HEA! Đakerini je sa sedam metara uhvatio makazice i sjajno je to učinio, a De Hea je još jednom sjajno intervenisao. Ipak, i da se lopta našla u mreži, ne bi bio gol, jer je Čakir dosudio opasnu igru Đakerinija.

8. minut - VELIKA ŠANSA za ITALIJU! Posle prekida sa leve strane Pele je nadskočio Ramosa i šutirao glavom, ali je De Hea fantastično odreagovao i poslao loptu u korner.

2. minut - U Parizu pada kiša.

1. minut - Čakir je označio početak meča.

SASTAVI:

ITALIJA: Bufon - Barzalji, Bonući, Kjelini - Florenci, De Rosi, Parolo, Đakerini, De Šiljo - Eder, Pele.

ŠPANIJA: De Hea - Huanfran, Pike, Ramos, Alba - Buksets, Fabregas, Inijesta, Silva - Nolito, Morata.

Sudi Turčin Cunejt Čakir.

17:55 - Trofejni rivali - sudar svetova, borba titana...Italija je četiti puta bila svetski i jednom evropski šampion, dok je Španija jednom bila najbolja na planeti i tri puta na "starom kontinentu".

17:53 - Kad Real i Barsa ujedine snage...

17:50 - Zadnja linija odbrane Italijana = Juventus

17:48 - Bufonu ne leže ŠpanciKapiten Italije, golman Đanluiđi Bufon, izlazi je na megdan Špancima deset puta i samo se jednom radovao pobedi!

17:45 - One su spremne, a vi?

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17:40 - Remi u UdinamaItalija i Španija su odigrale meč u sklopu priprema za EVRO 2016. U Udinama je bilo 1:1.

17:35 - Repriza finala od pre četiri godineItalija i Španija sastajale su se 34 puta. Obe reprezentacije zabeležile su po deset pobeda, uz 14 remija. Zanimljivo je da su samo jednom igrale u finalu velikog takmičenja i to na EURO 2012, kada je "crvana furija" odbranila titulu deklasiravši "azure" u Kijevu 4:0.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track