Gej parada odložila 7. kolo Superlige!
Foto: Dado Djilas

Utakmice JSL neće se igrati u subotu

Gej parada odložila 7. kolo Superlige!

Fudbal -
Obavešteni smo da bi bilo bolje da pomerimo utakmice za nedelju, jer bi došlo do preklapanja s gej paradom, kaže Lekić

Parada i fudbal idu odvojeno.Predsednik Zajednice klubova Superlige Dragoljub Lekić izjavio je da će utakmice narednog 7. kola, predviđene da se odigraju u subotu, biti pomerene za nedelju iz bezbednosnih razloga. U dopisu MUP Srbije predloženo je superligašima da svoje mečeve odigraju dan kasnije zbog održavanja gej parade na beogradskim ulicama tokom subote popodne, kako bi se i na taj način umanjio rizik od dolaska organizovanih navijačkih grupa koje se tradicionalno protive održavanju ove manifestacije.- Odlučili smo da prihvatimo sugestiju policije i da sve utakmice odigramo u nedelju, umesto u subotu. Bezbednosne procene ukazuju da bi bilo bolje kad bismo ih odložili, jer bi u suprotnom došlo do preklapanja s gej paradom - kaže Lekić.Od osam mečeva, samo dva će se odigrati u glavnom gradu, ali to ne smanjuje strah od ponavljanja nemira na ulicama ukoliko bi se 7. kolo odvijalo po ranijem rasporedu.- Igraćemo svi istog dana. Tačno je da neće biti mnogo mečeva u Beogradu, ali treba imati u vidu da će policijske snage iz ostalih gradova doći u Beograd kao ispomoć. Zamislite da Novi Sad, gde će kao i uvek morati da se preduzmu posebne mere obezbeđenja zbog derbija između Vojvodine i Partizana, ostane bez odgovarajućeg broja policajaca.

Mere opreza... Dragoljub Lekić
Mere opreza... Dragoljub Lekić

I fudbalska Srbija ih se plaši... Gejevi šetaju
I fudbalska Srbija ih se plaši... Gejevi šetaju

Nada u zrelost SrbaDragoljub Lekić veruje da je srpsko društvo dovoljno zrelo i da će subota proteći bez scena nasilja.- Video sam preteći transparent na Vračaru i čitao sam da je za subotu zakazan skup u centru grada s kamenjem i motkama, ali iskreno se nadam da će sve proteći kako treba. Valjda smo dovoljno sazreli da možemo u miru ispratiti održavanje parade - rekao je Lekić.

Policijska se slušaPotpredsednik Zajednice Zoran Ristić, kao član rukovodstva Javora iz Ivanjice, nema primedbi na zahtev MUP da se odlože mečevi 7. kola.- Procene su takve da će zbog parade u Beogradu policijske snage biti povučene iz unutrašnjosti, tako da mi te preporuke moramo da poslušamo. Uostalom, za održavanje svakog javnog skupa, pa i utakmice, mora se dobiti odobrenje policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track