PRIVATIZACIJA: Večiti ne znaju ko će da ih kupi
Foto: Saša Pavlić

Zvezda i Partizan daleko od gazde

PRIVATIZACIJA: Večiti ne znaju ko će da ih kupi

Fudbal -
Članovi uprava beogradskih rivala nemaju informacije da postoje zainteresovani kupci za klubove. Božidar Cerović: Crvena zvezda još nema podatke šta sve čini imovinu kluba

Hoće li im svanuti...Ako se obistine predviđanja potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, dva najveća srpska kluba u sledeću sezonu krenuće vlasnički reformisani, s gazdama pod imenom i prezimenom, umesto kolektivnih organa kao što su upravni odbori. Zainteresovani kupci navodno postoje, ali zasad je izvesno da oni ne dolaze iz bogatog arapskog sveta.Babić: Oprezno s timČlan uprave Partizana Ratomir Babić kaže da postojeći Zakon o sportu nije na najbolji način definisao privatizaciju fudbalskih klubova, tako da će dolasku pravih vlasnika najpopularnijih srpskih timova morati da prethodi promena regulative.- Moramo biti odgovorni i oprezni kad je u pitanju privatizacija fudbalskih klubova. Naravno da nemamo ništa protiv toga, ali smatramo da Zakon o sportu nije dovoljno precizan u pojedinim delovima koji se tiču privatizacije. Naše kolege su razgovarale s ljudima iz ministarstva i tad su im izneli svoje primedbe. Znate, nije baš tako lako pronaći kupca i prodati. Treba pronaći pravog, zatim se podelom deonica moraju ispoštovati generacije i generacije igrača i ljudi koji su stvarali Partizan - zaključio je Babić.Zvezda nije protivČlan UO FK Crvena zvezda Božidar Cerović, profesor na Ekonomskom fakultetu, kaže da je privatizacija i dalje otvoreno pitanje.- Nemam saznanja da će Crvena zvezda dobiti vlasnika sledeće sezone. U klubu smo se dogovorili o tom pitanju i imamo pozitivan odnos prema toj ideji. To je jedan od izlaza iz trenutno teške situacije u kojoj se klub nalazi. Treba da vidimo koje su opcije s obzirom na različite modele privatizacije klubova u svetu. Još ne znamo šta sve čini imovinu kluba, a to svakako jesu ugovori s igračima. Po našoj proceni, taj iznos nije mali. Čak i ako oduzmemo dugove koje Zvezda ima, vrednost igrača može da ih pokrije - jasan je Cerović.

Često idem u MUPBabić priznaje da je nedavno bio u policiji i da je dao izjavu povodom prodaje Filipa Markovića Benfiki.- Policija je profesionalno odradila taj posao, a bilo bi nepristojno s moje strane da prepričavam šta sam tamo pričao i šta su me pitali. Nema tu mnogo filozofije, mislim da su bili svi članovi Upravnog odbora da daju izjave. Što se mene tiče, nije mi bilo prvi put da sam zbog Partizana morao da razgovaram s policajcima - rekao je Babić.

Bajern kao modelBožidar Cerović kaže da bi Crvena zvezda možda mogla da funkcioniše kao Bajern, koji nije 100 odsto privatan klub.- Primer Bajerna je interesantan. Oni su udruženje građana, ali imaju svoje preduzeće, koje odlično funkcioniše. To je svakako jedan od modela koji treba proučiti. Zvezdi je potreban model nekog oblika privatizacije koji može da omogući priliv sredstava koji bi oživeli klub - tvrdi Cerović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track